PUBLICITAT

Tetracampió del Dakar

  • Despres s'endú el quart entorxat en una edició caracteritzada pel duel de titans ofert amb Coma
EL PERIÒDIC
LIMA

Periodic
A l'esquerra, Despres aixeca el puny en senyal de triomf a l'arribada a Xile en la darrera especial del Dakar 2012. A la dreta, el pilot d'Arinsal saluda el seu rival, Coma, amb el ral·li ja acabat Foto: PAOLO AGUILAR / ERNESTO BENAVIDES

El centre històric de la capital del Perú, Lima, va viure ahir un diumenge de festa amb el podi final del Dalar 2012. Sota una enorme expectació Cyril Despres i el seu company d'equip i gran rival en la categoria de motos, Marc Coma, rebien l'ovació com a campió i sotscampió avalats pel gran espectacle que han ofert. Un duel de titans carregat d'estratègia, de risc, d'esforç fins a l'última gota de suor durant dues setmanes i amb una enorme igualtat, diferències mínimes fins a la darrera etapa després d'uns 4.500 quilòmetres és admirable. El guanyador de la competició d'humans, és a dir, el tercer, va ser finalment el portuguès Helder Rodrigues.

En cotxes ha acabat guanyant tota una llegenda del ral·li més prestigiós del món: el francès Stephane Petergansel va sumar el seu desè títol en el Dakar seguit per l'espanyol Nani Roma i pel sud-africà Giniel de Villiers.

En camions, que són els que menys descansen en aquest ral·li perquè competeixen i alhora són l'assistència dels cotxes i motos, cal destacar el doblet dels Iveco, amb De Rooy i Stacey al capdavant seguits del Kamaz d'Artur Ardavichus.

Despres tan sols necessitava un passeig de 29 quilòmetres –la distància de l'especial de la darrera etapa entre Pisco i Lima beneficiat per la sanció de tres quarts d'hora a Coma per canviar el motor de la seva KTM per segona vegada. Així abans de prendre la sortida el marge del pilot d'Arinsal era d'uns 53 minuts, i no d'11. Era qüestió de no arriscar perquè Despres es convertís en tetracampió guanyant el títol que més li ha costat en la seva carrera esportiva: «He fet uns 85 o 90 ral·lis en la meva vida i aquest és el que més he hagut de lluitar. Avui és un dia assenyalat. Clarament ha estat el Dakar més dur de la meva vida, físicament però sobretot a nivell mental. Era important qüestionar-se tots els matins i sortir a lluitar. És molt dur per al cap. Ha estat una victòria preciosa sobretot pel context, amb intriga fins l'últim moment...», va resumir esgotat i eufòric el pilot d'Arinsal.

El seu respectat enemic, el català Marc Coma, va ser més breu i va avisar que es tornaran a veure les cares d'aquí a un any: «Haig de felicitar a Cyril, clarament és el campió. Però treballaré dur per guanyar l'any que ve. Com normalment alternem el triomf en teoria en toca a mi, al 2013, però primer hauré de treballar».

A banda dels que menys temps han trigat en completar les 14 etapes hi han més guanyadors, tres d'ells pilots del nostre país. En la categoria de cotxes el resident Bernard Errandonea ha protagonitzat un Dakar excel·lent i millorant dia a dia després d'un inici dubitatiu ha acabat en la catorzena posició. També la resident Isabelle Patissier ha tingut una actuació notable. Es movia entre els quinze i els vint primers llocs al principi i va anar perdent força, però malgrat l'esgotament s'ha refet en les darreres etapes i ha aconseguit acabar, que és el més important, i entrar en el top-30 de la general de cotxes.

Per últim Jordi Ginesta ha entrat en la classificació general amb un 56è lloc sobre un total de 60 camions. Malgrat no obtenir resultat en les etapes 4, 5, 6, 11 i 13 l'andorrà ha estat cada dia al peu del canó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT