PUBLICITAT

9 andorrans se salven

  • Entre avui i demà s'espera que tornin al Principat els ciutadans afectats; sis d'ells són un grup de joves
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Estat del creuer Costa Concordia encallat prop de l'illa de Giglio, a l'arxipèlag de la Toscana. A la galeria molts dels tripulants del creuer després de ser evacuats Foto: REUTERS / ERMO CASILLI

Van embarcar el passat dilluns dia 9 de gener, i tenien previst tornar demà. El creuer de luxe amb més de 4.000 passatgers a bord havia sortit de Civitavecchia per fer un tour pel Meditaerrani amb tornada a Savona i el passat divendres es va encallar a prop de l'illa del Giglio, al davant de la costa de la Toscana a Itàlia. Nou dels tripulants eren ciutadans andorrans (sis de nacionalitat andorrana, una espanyola i dos dominicans). En concret sis d'ells eren tres parelles de joves que van contractar el viatge a l'agència Giramón d'Escaldes, la qual es va posar en contacte amb ells durant la matinada d'ahir i es va assegurar que estaven bé. De fet el Govern anunciava ahir que els nou ciutadans van resultar il·lesos. Aquesta sort no la van tenir els tres morts i 70 desapareguts, que a conseqüència del naufragi havien confirmat les autoritats italianes ahir al tancament d'aquest rotatiu.

Des del ministeri d'Afers Exteriors es van establir contactes amb les autoritats espanyoles per activar els mecanismes d'assistència consular previstos en el Tractat de Bon Veïnatge de l'any 1993. També van contactar amb l'ambaixador espanyol a Andorra, AlbertoMoreno, i amb el consolat d'Espanya a Roma, així com amb la companyia de creuers Costa, per tal d'esbrinar si a més dels nou ciutadans localitzats hi havien més andorrans afectats. Segons les informacions rebudes pels contactes realitzats, el Govern va anunciar que entre els 70 desapareguts tot apuntava a que no hi havia cap andorrà.

El grup de sis amics, tres parelles de menys de 30 anys, tres andorrans, dos residents dominicans i una resident espanyola van decidir contractar el creuer a l'agència de viatges andorrana Giramón. Només faltaven dos dies perquè finalitzés aquest creuer quan va esdevenir el naufragi del qual van resultar protagonistes i van poder viure en la seva pròpia pell, per sort, amb resultat positiu. Segons va informar la directora de l'agència de viatges Giramón, Rocío Blanco, aquest grup d'amics) van ser localitzats des de les cinc de la matinada. Els joves «van poder contactar amb les respectives famílies per informar-los que estaven il·lesos».

El Ministeri d'Afers Exteriors va confirmar que els nou ciutadans andorrans es trobaven en bon estat de salut i es preveu que la repatriació dels afectats tingui lloc entre avui i demà.

En ser evacuats els ciutadans andorrans, cap a les vuit del matí d'ahir van ser reallotjats junt a altres tripulants a l'hotel Hilton, a prop de l'aeroport Fuimicino de Roma. Des d'allí quedaven a l'espera per a que els responsables de la companyia del Creuer els prepararen el viatge de tornada fins Barcelona.

La directora de l'agència de viatges Giramón va remarcar que l'atenció els tripulants andorrans es va realitzar de manera immediata «perquè es tracta d'una companyia de creuer seriosa que va actuar rapidament», va dir Blanco.

Ara però, quedaran uns dies per a què tota la tripulació pugui pair totes les sensacions viscudes en unes escenes de pànic pròpies d'una història real que just aquest any compleix un segle i que tothom té visualitzat i en ment gràcies a la ficció de la gran pantalla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT