PUBLICITAT

S&P rebaixa el deute d'Espanya al nivell del d'Andorra

  • Un dels motius de la retallada ha estat la manca d'una resposta eficaç a la crisi de l'euro
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, el dia que va fer l'anunci de la qualificació de l'agència Standard & Poor's Foto: ANA

L'Agència Standard & Poor's va anunciar ahir que rebaixa la qualificació del deute d'Espanya, Itàlia, Portugal, Àustria, França, Malta, Eslovàquia, Eslovènia i Xipre. Així doncs, l'estat espanyol perd la doble A i se situa al mateix nivell que Andorra, A/A-1 i Itàlia queda per sota de l'Estat andorrà i els seus bons sobirans arriben a BBB+. França, però, ha estat la gran damnificada, ja que ha perdut la prestigiosa triple A.

Un dels motius de la retallada que ha dut a terme l'agència de qualificació és el fracàs europeu per donar una resposta eficaç a la crisi de l'euro.

Els més perjudicats/ La baixada en la qualificació del crèdit que va dur a terme Standard & Poor's ahir, ha tingut com a màxims damnificats França i Àustria, que han perdut la prestigiosa triple A per quedar-se amb AA+. Per la seva banda, Espanya ha deixat de tenir la doble A per passar a A i s'ha quedat amb la mateixa nota que té actualment Andorra, A/A-1.

En canvi, la qualificació del crèdit italià i portuguès ha quedat per sota de la nota de l'Estat andorrà. Així els bons sobirans d'Itàlia queden en BBB+ i els de Portugal en BB-.

Amb tot, l'actual baixada en la qualificació del crèdit de nou països de l'eurozona significa d'una banda l'extensió de la crisi i de l'altra que els països afectats per la decisió d'Standard & Poors han de pagar taxes d'interès més altes als inversors, a canvi del seu deute sobirà.

LA QUALIFICACIÓ D'ANDORRA / El deute sobirà d'Andorra està qualificat en una A a llarg termini i en una A-1 a curt termini amb perspectiva negativa i amb un risc de transferència i convertibilitat d'AAA. L'informe d'Standard & Poor's sobre Andorra, fet públic a finals de desembre, indicava que tot i que el país té una base econòmica estreta, l'economia és relativament pròspera i la consolidació pressupostària està en curs.

De totes maneres, quan el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va fer l'anunci de la qualificació de l'agència a Andorra, també va reconèixer que «si hi ha una continua baixada en els països del nostre entorn» podia ser que la qualificació andorrana també acabi veient-se devaluada.

La baixada dels països veïns ja ha arribat. De fet, en l'informe emès per Standard & Poor's a Andorra es manté l'outlook negatiu (o perspectiva negativa). La cap de Relacions Internacionals del Departament de Finances, Clàudia Cornella, va explicar que, a diferència de l'any passat, «el motiu d'aquest any és l'entorn econòmic negatiu i no la situació interna del Govern».

Segons el ministre Cinca, la qualificació d'Andorra s'ha mantingut perquè l'agència va valorar «la línia estratègica governamental» i, per avaluar-la, va tenir en compte bàsicament quatre qüestions: en primer lloc, l'esforç per «aturar el dèficit creixent», seguit d'haver «fixat un horitzó creïble però ambiciós per aconseguir l'equilibri pressupostari»; en tercer lloc, va valorar l'estratègia de l'obertura econòmica, i, finalment, també va valorar positivament la majoria parlamentària amplia amb la que compta el Govern, «que dóna la garantia que tot allò que s'ha anunciat es farà».H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT