PUBLICITAT

L'arbitratge de conflictes atrauria més inversors estrangers al país

  • L'advocat Ramon Mullerat recorda al Govern que és una eina que pot aportar llocs de feina i beneficis al Principat
EL PERIÒDIC
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, amb el conferenciant, l'advocat Ramon Mullerat Foto: EL PERIÒDIC

«Estic segur que el Doctor Fiter i Rossell hagués inclòs al Manual Digest com a màxima la necessitat de tenir una llei d'arbitratge a Andorra». Amb aquesta afirmació, l'advocat Ramon Mullerat va començar ahir la seva conferència sobre els avantatges de l'arbitratge, «una eina que permet la solució de conflictes comercials amb brevetat i imparcialitat», i que per altra banda pot promoure les inversions.

L'arbitratge és una alternativa al procés judicial tradicional, que consisteix en que les dues parts que es podrien enfrontar en un litigi decideixen triar un àrbitre que resolgui el cas. Mullerat va recordar que ja es va presentar un projecte de llei sobre l'arbitratge que ell mateix va revisar, però que finalment el Consell General no va arribar a debatre. El Col·legi d'Advocats d'Andorra ha decidit recuperar el text, i Mullerat va destacar que «és necessari que el Govern entengui que és molt important» i especialment en el context de l'obertura econòmica, ja que la imparcialitat del procés pot atreure més inversors. Segons Mullerat, «existeix per part de l'inversor estranger en qualsevol país la por que els jutges locals tinguin un cert punt de xovinisme i molts busquen la certesa d'un tribunal internacional i neutral», per tant, dóna més seguretat als inversors. A Singapur o Hong Kong aquesta eina s'ha desenvolupat molt, «i a Andorra hi podria aportar molts beneficis».

Avantatges econòmics/ La rapidesa del procés és un dels principals beneficis d'aquesta eina. «Justice delayed is justice denied» – la justícia retardada és justícia denegada–, una màxima legal que Mullerat va voler destacar per recordar que actualment els processos judicials és poden retardar molt ja que «la justícia de tots els països es troba actualment sobrepassada». En aquest sentit, l'advocat va explicar que les implicacions també són econòmiques: «quan dos empreses tenen un litigi en la qual una reclama, per exemple, un milió de dòlars a l'altra, pot ser que amb el que s'allarguen els processos judicials l'empresa faci fallida si aquests diners no se li paguen en un període curt de temps». L'arbitratge, en canvi, és fixa que el litigi s'ha de resoldre en un període de sis mesos. El cost també sol ser menor amb l'arbitratge ja que no requereix pagar advocats durant un termini tan llarg. Mullerat també va assenyalar com a element positiu la flexibilitat que permet poder triar un arbitratge especialitzat en l'assumpte a tractar, i la confidencialitat que es pot adquirir en no haver d'anar als tribunals. A més, el fet que es resolgui per arbitratge pot permetre que la relació entre les empreses implicades no es trenqui i puguin continuar treballant juntes.

Dirigint-se al ministre de Justícia i Interior que va assistir a la conferència, Mullerat va voler subratllar que tenir una regulació de l'arbitratge permetria la creació de llocs de treball, però no tan sols als professionals de la justícia com advocats i pèrits, sinó també a traductors i hotelers.

Xavier Altimir, president de la CEA, va valorar com a «molt necessària» la regulació de l'arbitratge ja que «per un empresari és molt important evitar anar a tribunals». Per altra banda, va destacar els beneficis que pot tenir no només a nivell andorrà sinó internacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT