PUBLICITAT

Els preus de la gasolina i del gasoil arriben a màxims històrics

  • El gasoil es ven entre 1,14 i 1,16 ?/l, mentre que la gasolina de 95 entre 1,18 i 1,21 euros el litre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

L'any ha començat amb els carburants registrant preus rècord a les benzineres del país. El gasoil es ven entre 1,14 i 1,16 euros el litre, mentre que la gasolina de 95 octans entre 1,18 i 1,21 euros. En tots els casos, els preus superen els pics que hi va haver l'estiu del 2008 i arriben així a màxims històrics. Des de principis de l'any passat, els preus de la gasolina han pujat uns cinc cèntims, mentre que els del gasoil ho han fet fins a deu cèntims.

Així doncs, els preus de la gasolina i del gasoil han arribat a màxims històrics coincidint amb les vacances nadalenques. La gasolina ha superat el llindar de l'euro amb vint cèntims, mentre que el gasoil ha sobrepassat els 1,15 euros que es van registrar l'estiu del 2008, moment en què es van assolir els preus més alts de la història, a causa de l'escalada de preus del petroli, ja que en aquell moment el barril de brent va arribar a costar 146 dòlars. En canvi, actualment el barril de brent es cotitza molt per sota, a 95 dòlars, malgrat que els preus de venda al públic hagin superat els que es van registrar al 2008, segons va informar l'ANA.

Com ja succeeix des de fa uns anys, el gasoil és el carburant que més s'està encarint, sobretot el preu s'ha disparat en el darrer any. Així doncs, cada vegada s'estan escurçant més les distàncies amb els preus de la gasolina. A principis del 2011 el gasoil costava entre 1,03 i 1,07 euros el litre, mentre que ara el preu del litre ha pujat fins als 1,14-1,16 euros. En canvi en el cas de la gasolina l'increment ha estat més moderat, tot i que també notable, passant de costar entre 1,12 i 1,16 el litre de 95 octans, als 1.18 - 1,21 euros actuals.

ELS PAÏSOS VEÏNS / Segons les darreres xifres del Butlletí Petroler de la Unió Europea, el gasoil a les benzineres d'Andorra és un 11,6% més barat que a Espanya i un 16% més barat que a França. En el cas de la gasolina de 95 octans, és un 7% més barata que a Espanya i fins a un 19% més econòmica que a França. Tot i això, els percentatges s'han reduït uns dos punts en relació a fa un any.

Les últimes dades proporcionades pel Ministeri d'Industria, Energia i Turisme espanyol, el preu mitjà del litre tant de gasolina 95 com de gasoil –els carburants més venuts al país– han començat l'any amb una pujada, arribant a superar en ambdós casos els 1'3 euros el litre.

En el cas de la gasolina 95 –amb dades recopilades entre el dimecres i ahir a unes 8.500 estacions de servei de tota Espanya– el preu mitjà de venda del litre d'aquest carburant és de 1'346 euros, mentre que el de gasoil, –amb dades d'unes 9.000 gasolineres– se situa en 1,322 euros.

A més a més, cal destacar que la tercera comunitat d'Espanya amb el combustible més car és Catalunya, on el litre es cotitza a 1,383 euros.

En el cas de França els preus són encara més elevats. Segons les xifres que consten en la web del Govern francès (www.prix-carburants.gouv.fr), la gasolina 95 s'està venent a un preu que oscil·la entre l'1,499 i 1,66 euros el litre, és a dir, un 1'58 euros el litre de mitjana. Pel que fa al gasoil, el preu va de 1,364 a l'1,58 euros el litre, així doncs, el preu mitjà del litre és d'1'47 euros.

Una demanda històrica/ L'Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d'Andorra (ATMCA) va lamentar ahir l'increment dels preus dels carburants, «que evidentment va en detriment dels comptes d'explotació dels transportistes».

Per altra banda, des de l'ATMCA és va recordar que assolir subvencions pel transport i tenir un concepte equivalent al d'Espanya d'un gasoil professional «és una reclamació històrica del sector». De totes maneres van admetre que, vista la situació econòmica i pressupostària de l'Estat, juntament amb els recents canvis que anuncia el nou Govern espanyol, la demanda cada vegada és més difícil d'assolir.

Precisament a Espanya, la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) està a punt de quedar-se sense les prestacions que rebia fins ara de l'Executiu. Per una banda, el nou Govern vol eliminar la figura del gasoil professional i la inclusió de la bonificació d'aquest carburant al cèntim sanitari que apliquen algunes autonomies.

Per la seva banda, el CETM considera «inexcusable» continuar amb l'exempció fiscal de 2,8 cèntims d'euro per litre que gaudia el gasoil professional fins al passat 31 de desembre. En matèria normativa, el CETM insta el Govern al fet que es reformi la legislació perquè es pugui actualitzar el preu del transport en funció de l'evolució del gasoil i que es desenvolupin els acords entre transportistes i carregadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT