PUBLICITAT

Augmenta el risc del 'fora pistes' per la poca neu i el glaç

  • Protecció Civil alerta del perill i recomana màxima precaució als esquiadors
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un esquiador fora pistes Foto: EL PERIÒDIC

Dos esquiadors catalans van morir diumenge passat a la zona de l'estació d'esquí dels Angles-Formiguera, a la zona francesa dels Pirineus Orientals, arran d'una caiguda en una zona fora de pistes de difícil accés. Els morts van caure quan intentaven el descens per una gorja gelada. Desprès d'aquests dies amb accidents greus a les pistes, el departament de Protecció Civil va voler alertar ahir sobre l'elevat risc que suposa la realització d'activitats de muntanya fora de les pistes d'esquí obertes al públic, «com a conseqüència de les condicions meteorològiques que es vénen produint durant els darrers dies».

Des del departament es va informar de la presència d'un mantell nival molt glaçat en superfície que «representa un perill important per a la realització d'activitats com l'esquí de muntanya, les excursions amb raquetes de neu i l'esquí fora pistes», entre d'altres. Per aquest motiu, Protecció Civil acabava el comunicat amb la recomanació de «màxima precaució»

Accidents mortals / Segons va explicar ahir Bernat Escoda, metge del Centre Mèdic Pas de la Casa-Grau Roig, una de les conclusions extretes en les reunions internacionals en les quals s'estudien les causes dels accidents a les pistes d'esquí, el risc més gran de patir un accident mortal està, en primer lloc, a la carretera –amb el desplaçament a les pistes– i , per altra banda, en la realització d'activitats fora pistes. El perfil d'esquiador que accedeix als dominis externs a les instal·lacions de les estacions acostuma a ser un «esquiador experimentat»,que, pot córrer el perill de pecar d'excés de confiança. També cal destacar les activitats realitzades fora de les pistes que estan guanyant adeptes, com és el cas del randone, en la qual hi ha molts novells i cal tenir precaució.

Per altra banda, el director del servei d'urgències, el doctor Josep Gómez Jiménez, va explicar ahir que els casos amb «els traumatismes més greus» que arriben a l'hospital són els que es produeixen en accidents fora pistes, però que aquests «no són els més habituals», sinó que més aviat representen un percentatge baix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT