PUBLICITAT

L'IPC s'enfila fins el 2,5%

  • L'habitatge i el transport mantenen un efecte moderador, i els preus de l'alimentació es mantenen estables
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

L'Índex de Preus al Consum (IPC) es va enfilar fins el 2,5% l'any passat. Aquest és el valor validat pel Consell de Ministres ahir. Això és, el cost de la vida a Andorra s'ha encarit durant el 2011 un 2,5%. Han tingut un comportament alcista l'ensenyament i els béns i serveis en menor mesura. Per contra, han tingut un efecte moderador la roba i el calçat, l'esbarjo, els mobles i estris domèstics, els hotels i restaurants, el transport i l'habitatge.

L'IPC anual es va situar al 2,5% al tancament del 2011, després que no hi hagués variació mensual al desembre. A l'espera de les dades definitives, l'IPC andorrà es situa per sota del dels països de l'entorn, amb l'excepció d'Espanya –on l'índex avançat és del 2,4%– i Alemanya –on la xifra és del 2,1%. A França, l'indicador també avançat és del 2,7% i la mitjana de la zona euro es situava, al novembre (darrera dada disponible), al 3%. A Portugal (índex definitiu) i a Itàlia, l'IPC s'ha enfilat fins al 3,7%, mentre que a Luxemburg quedaria (les dades encara no són definitives) al 3,2%. Als Estats Units, els preus van créixer, fins al novembre, un 3,4% i al Regne Unit, un 4,8%.

En termes anyals, els grups de l'IPC que han tingut un comportament inflacionista han estat l'ensenyament i els béns i serveis. El primer ha tingut un augment del 2,7% al mes de desembre, quan 12 mesos abans era del 2,4%. En el segon, l'índex ha pujat un 0,4% –quan al desembre del 2011 ho feia un 0,1%–, conseqüència de la pujada en els articles per a la cura personal, els salons de perruqueria i bellesa i les joies i els rellotges.

Per contra, han tingut un efecte moderador de l'IPC la roba i el calçat, l'esbarjo, els mobles i estris domèstics, els hotels i restaurants, el transport i l'habitatge. Els preus de la roba i el calçat han caigut del -4% l'any anterior al -5,3%. Els altres grups, també han baixat els preus, però l'índex continua sent positiu. L'esbarjo ha passat de l'1,1% el desembre del 2010, al 0,3% el mes passat. Aquesta davallada s'explica sobretot per la caiguda dels viatges turístics tot inclòs, del 6,7% a l'1%, i els ordinadors personals, que ha passat del -6,5% al -7,9%. Dins aquest grup, van augmentar els preus dels jocs i les joguines i, dels aparells d'imatge i so, i dels serveis culturals. Similarment, els mobles i els estris domèstics també tenen preus inferiors, passant de l'1,1% al 0,6%. En aquest grup, han estat les petites eines, el tèxtil de la llar, els mobles i accessoris de mobiliari i els parells per a la llar els que han contribuït a aquesta davallada. Els hotels i restaurants també han fet baixar l'índex, passant de l'1,3% un any enrere al 0,9% aquest darrer desembre. El transport, malgrat ser el grup amb un índex més elevat (5,6%) i ser el segon més influent a l'hora de calcular l'IPC, també ha vist com es reduïen els seus preus, doncs 12 mesos enrere aquest índex es situava al 5,8%. Aquesta reducció es deu per la baixada dels preus dels carburants. L'habitatge també suposa una proporció menor a l'IPC en comparació al desembre del 2010, conseqüència de la baixada de preus dels combustibles per a la llar i el gas. Aquí, els lloguers es mantenen estables (una variació del -0,1%) i val a dir que el Consell General va aprovar el desembre una modificació de la llei d'arrendaments de finques urbanes per evitar que, malgrat l'IPC, aquests preus puguin pujar o actualitzar-se amb l'IPC. El grup de l'habitatge, que inclou l'aigua, l'electricitat i la calefacció, és el que té una ponderació més elevada, de 2.088 punts dels 10.000 que configuren la cistella de l'IPC.

ELS PREUS DE L'ALIMENTACIÓ / El grup d'alimentació, begudes i tabac no ha experimentat variacions en els preus el desembre passat. Però entrant en el detall, s'ha reduït el cost dels llegums i les verdures, de les begudes no alcohòliques, de la sal i les espècies, dels olis, del sucre i les confitures, les begudes alcohòliques i el tabac, que presenta la baixa més forta dels seus preus, del 12,6% al 10,8%. Aquesta davallada es compensa per l'augment dels preus del peix, la carn, la fruita, el pa i els cereals, la llet, el formatge i els ous, i del grup del cafè, el te i el cacau, que és el que pateix una pujada de preus més forta, del 12,2% al 13,7%. El grup de l'alimentació és el tercer que més influeix en el càlcul de l'IPC, amb 1.920 punts.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT