PUBLICITAT

Museu Art-Machine: entre l'art enllaunat i els sobres sorpresa

  • Ara Art reinventa la màquina expenedora en una performance mai vista al país
  • 20 artistes han encapsulat obra en capses que es venen a 4 euros la unitat
A. LUENGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El poeta Manel Gibert treu una càpsula de la màquina expenedora, ahir a Ara Art, amb Faust Campamà i alguns dels artistes del MA-M. Foto: ORIOL LLAURADÓ

S'en recorda, el lector, dels sobres sorpresa, aquelles promeses de felicitat infantil d'on tant podia sortir un tanc Sherman en miniatura com un regiment complet de la Legió estrangera? Doncs Ara Art, la galeria que regenta l'artista conceptual Faust Campamà, s'ha tret de la màniga una mena de sobre sorpresa artístic, aquest Museu Art-Machine (MA-M) sense precedents al país que es presenta aquest vespre en societat a la Fada Ignorant. Ras i curt: una vulgar màquina expenedora que en els seus temps daurats dispensava llaunetes d'olives i fruits secs i que Campamà ha convertit en un curiós, fascinant artefacte que, a canvi de 4 miserables euros, dispensa ara obres d'art --de miniart, s'entén-- encapsulades i firmades per una vintena d'artistes del país. Hi ha de tot: oli, dibuix, aiguada, acrílic, fotografia, ceràmica, escultura, pel.lícula i poesia, a càrrec d'autors reconsagrats (Francisco Sánchez, Maite Luque, Joan Canal, Alfons Valdés, Lluïsa Casas, Esther Armengol, Carme Invernon, Manel Gibert i el mateix Campamà) i d'altres que comencen a ensenyar la (prometedora) poteta en la selva artística, des de Ricardo do Carmo fins a Marta Tarrés, Itziar Badenas, Marco Soares, Olga Chao i Tony Lara. La mecànica no pot ser més senzilla: la màquina expenedora està carregada amb una bateria de càpsules que contenen cadascuna una peça. El client diposita les monedes de 2 euros a la ranura, fa girar la clau, i pel forat apareix la capseta. Sorpresa absoluta, perquè no es pot triar i les càpsules cauen a l'atzar. Impossible forçar el resultat.

L'experiment no pot ser més democràtic, pel que s'acaba d'explicar i perquè els 4 euros que costa jugar- hi són literalment una ganga: les obres que dispensa la màquina són totes originals i úniques, i --com diu Campamà-- "valen molt més dels 4 euros que costen". La performance --així li diu el promotor-- s'estrena aquest vespre a la Fada Ignorant, i a partir de demà les dues màquines es traslladen a la galeria Ara Art. No té data de caducitat: s'acabarà quan es vengui l'última càpsula. Un consell: s'hauran d'afanyar, perquè no són il.limitades. Cada artista hi ha aportat nou peces. Facin comptes. Quan s'acabin, s'acaben. Campamà diu que la performance sorgeix amb el triple objectiu d'estimular el col.leccionisme de l'aficionat local, donar a conèixer els artistes del país i... ¡vendre!, perquè --recorda-- "els artistes bé han de sobreviure, i en aquest país, desgraciadament, quasi tots han de buscar camins paral.lels per fer-ho: ¡necessitem col.leccionistes!"

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT