PUBLICITAT

Estalvi de més de 43.400 euros en retribucions als polítics

  • La minoria demana ser present a Vallnord i Baró es compromet a estudiar-ho
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Els membres de la corporació massanenca en la sessió de Comú celebrada ahir Foto: ANA / NEREA MORENO

El Comú de la Massana va constituir ahir les comissions i va aprovar les retribucions als consellers. En aquest punt, el cònsol major, David Baró, va quantificar l'estalvi en 43.442 euros anuals, gràcies a l'eliminació de la 13a paga i que en aquest mandat no hi haurà cap conseller a ple temps.

Els salaris, que van rebre el vot en contra per la minoria de Moviment Massanenc, queden situats a la part baixa de la forquilla que va aprovar en el seu dia, l'any 2008, la reunió de cònsols, segons va insistir Baró. Així, els cònsols rebran una retribució de 4.600 euros mensuals, els consellers delegats o presidents de comissió cobraran 1.615 euros, i la resta, 1.145. L'estalvi s'aconsegueix amb l'eliminació de la 13a paga –que representa una reducció del 8,3% del sou de cada un dels consellers– i pel fet que en aquest mandat no hi haurà cap conseller a ple temps –que fa que la reducció de la partida sigui del 10,8%–, que no vol dir que la dedicació no sigui total, va remarcar Baró.

Els consellers de Moviment Massanenc van votar-hi en contra en entendre que «l'esforç no està a l'alçada» de la situació. «L'exemple és poc significatiu», segons va exposar el president del grup de la minoria comunal, Robert Albós, doncs la reducció que defensen en aquest apartat és del 30% i considera que «s'hi podia haver arribat».

COMISSIONS I COMPETÈNCIES / La minoria, com no podia ser d'altra manera, estarà present en totes les comissions, entre les quals, una de nova creació i «transversal». Es tracta de la comissió d'estalvi, mancomunitat, competències, transferències i comunicació, que quedarà sota la presidència del mateix cònsol major. Per aquesta passaran tots els temes «clau», va assegurar Baró, i doncs la minoria podrà participar en la presa de les decisions importants tot i no haver estat convidats a prendre part de la Junta de Govern.

De fet, Albós es va mostrar preocupat pel fet que despeses per un import inferior a un 1% del pressupost es poguessin tirar endavant sense que passin pel Consell de Comú –abans de l'entrada en vigor de la nova ordinació de funcionament dels comuns, el topall es situava als 300.000 euros, i per aquest exercici els imports que no hauran de passar pel ple seran bastant inferiors, per un màxim d'uns 110.000 euros, segons va explicar Baró–, igual que plans parcials o permutes. Així mateix, va lamentar que les decisions de les comissions no fossin vinculants per a la Junta de Govern. El cònsol el va tranquil·litzar assegurant-li que a la pràctica les decisions de les comissions són vinculants, doncs si la Junta no hi està d'acord es retorna a la comissió.

Així mateix, Albós va demanar que s'estudiï la manera de fer partícip de Vallnord la minoria, doncs és «una de les màquines més importants» i «la situació de la neu té molt a veure en l'economia i és una eina important de la vida de la parròquia». En aquest punt, Baró va explicar que la minoria sí que és present al Consell d'Administració d'EMAP –societat gestora de Pal-Arinsal–, i que és en aquesta sobre qui recau l'explotació i qui pren les decisions. De totes maneres, es va comprometre a parlar-ho amb l'altre soci de Vallnord, el Comú d'Ordino.

DEMANDA D'INFORMACIONS / Finalment, Albós va anunciar que el seu grup farà una petició de diferents documents i informacions per «treballar amb concreció i fer la nostra feina com a minoria al Comú, d'ajudar i ser responsables». Segons Albós, la demanda respon al guant llençat per Baró d'oferta d'un marc de treball de col·laboració. Entre altres, es demanen els estatuts de les societats participades pel Comú; l'estat de comptes a 31 de desembre de les mateixes i del propi Comú; la relació de compromisos econòmics contrets i no satisfets, tant per part del Comú com de les participades, doncs «ens consta que hi ha molta gent a qui se li deuen diners»; els plans de viabilitat d'EMAP i del Comú; l'organigrama de les societats participades; i la carta rebuda relativa a l'edifici Astra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT