PUBLICITAT

Els dos grups estan d'acord en modificar el Consell de l'Audiovisual

  • Bartumeu planteja definir millor el paper de l'organisme o eliminar-lo «si ha de fer el mateix paper que ha fet fins ara»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ahir a la tarda, al Consell General Foto: ANA / N. M.

El Consell de l'Audiovisual està en el punt de mira de tots dos grups parlamentaris, que estan d'acord que cal revisar quin és el paper d'aquest organisme que és «assessor i consultiu» del Govern i de Rtvasa, segons estableix la Llei de la radiodifusió i la televisió pública. El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va demanar ahir, en Junta de Presidents, que la Sindicatura revisi en quina situació es troba l'actual Consell de l'Audiovisual, tenint en compte que els mandats són de cinc anys i que els membres que en formen part en aquests moments van ser nomenats pel Consell General el 30 de novembre de 2006. Però més enllà dels terminis, Bartumeu va qüestionar obertament, en la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents, la utilitat del Consell Audiovisual i va arribar a plantejar la seva eliminació «si ha de fer el mateix paper que ha fet fins ara».

Tant Bartumeu com el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, coincideixen que cal revisar les funcions del Consell de l'Audiovisual i que aquesta revisió passa per modificar la llei que el regula, és a dir, la Llei de la radiodifusió i televisió pública i de creació de la societat pública Ràdio i Televisió d'Andorra, SA, de 13 d'abril de 2000.

És més, Baró va confirmar que, en el si de les reunions setmanals dels demòcrates, «l'eventual revisió» del Consell de l'Audiovisual s'ha plantejat en més d'una ocasió, encara que de moment no hi ha un posicionament de grup. «Segurament cal una reflexió sobre el paper del Consell de l'Audiovisual, i això vol dir una reflexió legislativa», va matisar el president del grup de DA, i encara va afegir que la revisió es planteja en un horitzó «no molt llunyà» –probablement, dins d'aquest mateix 2012.

Bartumeu va ser més contundent. El socialdemòcrata va denunciar «el silenci sepulcral del Consell de l'Audiovisual amb relació a la situació de Ràdio i Televisió d'Andorra» i va afirmar que l'organisme «no té cap mena d'operativitat a part d'atribuir-se una generosa retribució per a cadascun dels membres». Davant d'això, Bartumeu considera que cal modificar la llei per assegurar-se que els membres del Consell puguin ser «representatius de la societat civil» i que, a banda d'un mínim coneixement tècnic, abastin altres àmbits com ara el de l'educació o el de l'activitat empresarial.

Tot plegat, per parlar «no només de deontologia, sinó també dels continguts», diu Bartumeu. El president del grup socialdemòcrata conclou que, si ha de seguir exercint les mateixes funcions, és millor eliminar el Consell de l'Audiovisual, en el context actual de «passar la tisora per estalviar despesa pública».

VISITA DE MEVLÜT ÇAVUSOGLU / D'altra banda, la Junta de Presidents va examinar i va aprovar el programa de la visita que el president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Mevlüt Çavusoglu, farà al Consell General la setmana vinent. En concret, la visita està prevista per als dies 15, 16 i 17 de gener.

JOSEP HINOJOSA SERÀ SECRETARI GENERAL / Tot apunta que Josep Hinojosa Besolí serà el nou secretari general del Consell General, en substitució de Valentí Martí. Després que des de la Sindicatura s’expressés la voluntat que el substitut sigui algú «de la casa», i tenint en compte que la secretaria general ha de ser ocupada per una persona llicenciada en Dret, només queden dues opcions: Josep Hinojosa o Jordi Puy, que actualment exerceixen de secretaris de diferents comissions legislatives –al Consell General hi treballen dos secretaris més, amb altres llicenciatures: Erick Garasa i Arantxa Rodríguez. Entre els dos candidats, sembla ser que l’antiguitat inclinaria la balança en favor d’Hinojosa, segons apunten fonts dels grups parlamentaris. En aquests moments, Josep Hinojosa és secretari de la Comissió Legislativa d’Interior i de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT