PUBLICITAT

L'obertura econòmica s'aprovarà aquest any amb consens o sense

  • L'Executiu treballa en la llei d'inversió estrangera, que vol entrar a tràmit parlamentari al març
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí, al costat de Ladislau Baró, a l'inici de la reunió entre el Govern i el grup parlamentari, ahir Foto: EL PERIÒDIC

E l de l'obertura econòmica és un projecte «vital i prioritat màxima» pel Govern. I el projecte de llei, en el que l'Executiu està treballant i estarà en disposició d'entrar al Consell General aquesta primavera, s'aprovarà «amb independència del nivell de consens que pugui tenir», va assegurar el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. Aquestes declaracions van tenir lloc després que es celebrés una reunió entre membres del Govern –el mateix cap, Toni Martí; el ministre d'Economia, Jordi Alcobé; el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya; i el cap de Projectes Estratègics del Govern, Josep Maria Missé– amb el grup parlamentari en la qual l'Executiu va exposar les línies mestres de l'obertura econòmica.

Martí va reiterar que aquest 2012 és un «any clau per a l'obertura», que tot i ser un any «difícil», serà en el que s'assentaran «les bases d'una nova economia productiva». El cap de Govern va exposar que l'Executiu hi «treballa de forma decidida» –per presentar la llei d'inversions estrangeres–, per tal de presentar al Consell General el text a l'inici del proper període de sessions, és a dir, «al març millor que a l'abril».

El que voldria Martí és que s'aprovés també durant aquest període de sessions, però Baró ja va advertir-lo que no podria ser, doncs la tramitació serà «normal, pensada i tranquil·la». Tot i això, sí que el programa és que s'aprovi la llei durant «l'any en curs». I com que és un «projecte bàsic de l'acció del Govern i legislativa», la nova llei d'inversió estrangera es tirarà endavant «amb independència del nivell de consens que es pugui tenir», va mostrar les seves cartes el president del grup parlamentari que dóna suport al Govern. A més, no forma part de les «matèries reservades a un pacte d'Estat».

Però de totes maneres, l'obertura econòmica «tampoc queda exclosa del diàleg» i es faran esforços en aquest sentit, va assegurar Baró. En aquest punt, el cap de Govern va informar que aquesta setmana es reunirà amb el grup parlamentari socialdemòcrata –la trobada serà demà– per exposar-los a ells també els eixos principals de la llei, i que la setmana vinent estan previstes diverses reunions amb els «agents econòmics» del país –és a dir la Confederació Empresarial Andorrana, la Cambra de Comerç, l'Empresa Familiar Andorrana, la Petita i Mitjana Empresa, etcètera– i els col·legis professionals. A més, que com es vol explicar «de manera detallada i transparent» el contingut de la modificació de la llei d'inversió estrangera, i de manera pública, es demanarà una compareixença a la comissió legislativa d'Economia.

OBRIR O NO OBRIR: LA QÜESTIÓ / «És el moment o bé de tancar Andorra o bé d'obrir Andorra al món», va assegurar Martí, i per ell està clar: obrir. I «al 100%». «Ja es va fer una primera obertura molt prudent», i ara ja no és suficient. Però això no treu que s'incloguin «clàusules de salvaguarda».

Va ser Baró qui va entrar més en qüestió i va explicar que «la filosofia global passa per una obertura de tots els sectors amb la inclusió de clàusules de salvaguarda que no seran sectorials, sinó conceptuals». Això és, es reserva certa «capacitat de seleccionar» les inversions que es facin per preservar l'interès general, les clàusules fan referència a «elements que puguin posar en perill qüestions com l'interès general, el medi ambient, la seguretat, o regles de competència del mercat». Així, tampoc hi ha contradicció amb el defensat per l'excap de Govern, Òscar Ribas, «d'obertura selectiva sense tancar cap sector», amb el què Martí es va mostrar d'acord.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT