PUBLICITAT

La llei d'obertura econòmica entrarà al març al Consell

  • Martí la presentarà als agents econòmics i professionals
  • El cap de Govern es reuneix amb el Grup de DA
10012012_consell
La reunió entre el Govern i el Grup de DA, aquest matí. Foto: ANA / D. R.
El Govern s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el grup parlamentari demòcrata per presentar-los-hi la llei d'inversió estrangera que ha de significar l'obertura econòmica del país. Segons ha explicat el cap de Govern, Toni Martí, l'Executiu preveu quinze dies intensos de presentacions del text legislatiu. Primer de tot serà amb el grup parlamentari socialdemòcrata al llarg d'aquesta setmana, i el proper dimarts, 17 de gener, farà una sessió maratoniana, matí i tarda, per presentar-la als agents econòmics i col·legis professionals. En aquesta agenda també hi consta la demanda d'una compareixença pública a la Comissió Legislativa d'Economia per explicar el contingut del text legislatiu. L'objectiu final és, segons Martí, que tota la societat estigui informada en el moment d'entrar-la a tràmit parlamentari a l'inici del proper període de sessions, el mes de març, i tenir-la aprovada abans que acabi l'any 2012.
Martí ha explicat aquest dimarts al grup parlamentari demòcrata quin és el full de ruta d'aquest 2012 de l'obertura econòmica i que passa per la nova llei d'inversió estrangera.

Martí ha afirmat que ens els propers dies es reuniran amb el grup parlamentari socialdemòcrata per lliurar-los el text, i que d'aquí una setmana, el dia 17 de gener, ho farà amb els agents econòmics (CEA, EFA, PIME, CCIS) i els col·legis professionals. Al mateix temps, demanaran al Consell General una compareixença pública a la Comissió Legislativa d'Economia per explicar la nova llei.

Aquesta tasca explicativa anirà seguida de la presentació a tràmit parlamentari de la llei d'inversió estrangera a l'inici del proper període de sessions, al mes de març. L'objectiu final és que abans que acabi l'any 2012 el text legislatiu ja estigui aprovat. "És el moment de o tancar Andorra o obrir Andorra al món" ha afirmat Toni Martí.

Pel que fa al contingut de la llei, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha explicat que "la filosofia global passa per una obertura de tots els sectors amb la inclusió de clàusules de salvaguarda que no seran sectorials, sinó conceptuals".

Això vol dir, segons Baró, que les clàusules faran referència a "elements que puguin posar en perill qüestions com l'interès general, el medi ambient, la seguretat, o regles de competència del mercat". En aquests casos "pot haver-hi la possibilitat de seleccionar obertura, mai des del punt de vista sectorial, sinó conceptual".

En aquest sentit, Martí ha fet referència al concepte d'Òscar Ribas "d'obertura selectiva sense tancar cap sector" i ha afirmat que "si s'entén que no s'ha de tancar cap sector i agafar el millor, jo estaria d'acord".

El president dels parlamentaris demòcrates ha explicat que preveuen "una tramitació parlamentària normal, pausada i tranquil·la, acompanyada del debat paral·lel sobre l'obertura econòmica". Ha afirmat que el debat "l'impulsarem amb independència del nivell de consens que es vulgui assolir", en referència a la recerca d'acords amb els socialdemòcrates, "però sí que podem garantir", ha afegit, "que de nivell de diàleg n'hi haurà i serà elevat".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT