PUBLICITAT

La crisi dispara el nombre de subhastes públiques d'immobles

  • Al 2011 s'han convocat més d'un centenar de vendes públiques, lluny de la desena de cinc anys enrere
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general d'habitatges a Andorra la Vella. Foto: EL PERIÒDIC

La Batllia treu fum pel que fa a activitat relacionada amb les subhastes públiques. La constatació que la crisi econòmica estreny amb força el Principat és la gran quantitat de vendes públiques mensuals que se celebren a la seu de la justícia. Només en subhastes d'immobles la xifra va superar el centenar l'any passat. Fa cinc anys aquesta tipologia de subhastes rarament superava la desena.

La multiplicació per més de 100 vegades del nombre de vendes públiques d'immobles és fruit de la crisi econòmica, però en aquest context parteix de dos aspectes. Per una banda, per l'augment del nombre de persones que no poden fer front al pagament mensual de la hipoteca contractada amb la seva entitat bancària. Però per altra, perquè aquestes subhastes públiques, cada vegada més, finalitzen sense compra ni interessats en la seva adquisició. Com a resultat, aquest any s'han celebrat a la Batllia fins a quatre subhastes públiques d'un mateix immoble per manca de demanda.

L'increment de vendes públiques els darrers anys ha estat més que exponencial i va paral·lel a l'evolució econòmica del país. Aquests any se n'han celebrat, comptant les segones, terceres i quartes subhastes, 110. L'any passat la xifra va ser una mica inferior, 104. I un any abans, el 2009, la xifra va ser de la meitat, 45. És en aquest any quan es comencen a notar els efectes de la conjuntura econòmica i com a conseqüència, del nombre de persones que no poden seguir pagant els seus pisos. I és que als anys anteriors, anys de bonança, la celebració de subhastes públiques era excepcional, sense superar mai la desena de convocatòries. S'ha d'anar onze anys enrere, al 2000, per trobar unes dades relativament elevades: 20 subhastes públiques de béns i immobles.

Amb tot, però, aquesta vintena són menys que les que es van convocar al Butlletí Oficial del Principat en tot el passat mes de desembre, amb un total de 22. S'han subhastat pisos, apartaments, unitats immobiliàries acompanyades d'aparcaments o trasters, provinents de totes les parròquies del país.

Prenent com a referència la darrera convocatòria feta pública, es tracta d'un pis a Vila del Sol, a Encamp, amb plaça d'aparcament inclòs. El preu de sortida és de 207.000 euros i les dites del 5%. La Batllia obliga a pagar en efectiu el mateix dia de la subhasta el 30% del preu de sortida, i la resta en un termini de 15 dies.

el paper dels bancs / L'obligació de pagar el mateix dia se suma als detonants pels quals molts dels immobles no es venen, i acaben sent retornats als bancs, que els incorporen com a un actiu més. Les entitats del país acumulen cada vegada més propietats i són ells els que han de pagar cada any l'impost d'ITP de tots ells. En aquest sentit, el 2010 les transaccions immobiliàries es van incrementar un 50% i l'AGIA va justificar l'augment precisament pel gran volum d'ITP que van haver de pagar els bancs, més que per les vendes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT