PUBLICITAT

Amb cinc minuts, un hospital

  • Aquest equipament inflable aporta «comoditat i intimitat» tant pels professionals com pels ferits a les pistes d'esquí i és molt ben rebut per metges i responsables de seguretat de l'estació
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
A dalt a l'esquerra l'hospital desplegat, a la dreta ja inflat i agafant forma, a baix els pisters posen les últimes parets de l'hospital de campanya, dimarts passat. Foto: ÀLEX LARA

Cinc minuts. No es necessita gaire temps més per muntar l'hospital inflable del qual disposen els pisters, els encarregats de la seguretat, de Soldeu-El Tarter. No es fa servir en tots els accidents que puguin tenir lloc en aquestes pistes de Grandvalira, però sí en els meus greus.

Els pisters d'aquest sector van estrenar aquest hospital de campanya la temporada passada i surt de la caseta de permanència cada vegada que per un ferit es requereix la presència del metge. Mentre aquest arriba al lloc dels fets, els pisters han tingut temps de muntar-lo. «Cada dia passen coses, però cada dia no es munta», expliquen el cap de pisters d'Ensisa, Manel Vidal, i el seu segon, Beto López.

Una sola persona el pot transportar. Està preparat en una motxilla, que també dur un compressor d'aire per poder-lo inflar i una manxa manual per si el primer no disposés de l'energia suficient. El temps de muntatge «no arriba als 10 minuts» una persona sola, i normalment no actuen sols. A més, els pisters també ajuden a que l'espera sigui més curta, doncs no es deixa d'atendre el ferit en cap moment. Aquest hospital és de tres metres d'ample per dos de llargada, una mida «suficient per treballar a dins».

L'hospital de campanya ha canviat, en certa manera, la forma de treballar dels encarregats de la seguretat a les pistes d'esquí. Si fa un temps la prioritat era evacuar el més ràpid possible –pensant que sempre la prioritat màxima és la prevenció–, ara es prioritza «la seguretat i el confort», el mantenir al lloc el ferit i que sigui el metge qui es desplaci.

L'hospital inflable ho permet. «Aïlla de l'exterior» en diversos aspectes, expliquen els responsables de l'equip de pisters. Del fred –ajuda a prevenir hipotèrmies– i altres inclemències meteorològiques, però també protegeix la intimitat, «evita mirades morboses». Fa que el metge treballi més còmodament, també, i es proporciona un millor tracte al ferit. Aquest hospital «està molt bé, tant per nosaltres com pel pacient», afirma el doctor Joan Sánchez, del centre mèdic del Tarter, que coincideix amb els pisters en assenyalar que dota de «comoditat i intimitat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT