PUBLICITAT

Inici de pont amb les pistes tancades i destrosses urbanes a causa del vent

  • Els Bombers, «col·lapsats», fan una quarantena de sortides i a cotes altes les ràfegues superen els 200 km/h
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un autobús passa pel costat d'unes tanques caigudes, a l'avinguda Salou. Foto: A. L.

A més de presents, els Reis Mags van portar ahir a Andorra un regal inesperat: fortes ràfegues de vent. Des de la caiguda del sol del dijous fins ahir passades les tres del vespre, les estacions meteorològiques del Principat van registrar alts índex de cops ventosos, que en alguns casos, com a Envalira, van assolir ràfegues superiors als 200 km/hora. És a dir, intensitat huracanada a les cotes altes del país. Aquest fenomen no esperat de la nit de Reis va obligar a tancar el 100% dels dos dominis del Principat, tant bon punt a primera hora del matí els tècnics van analitzar quin era l'estat de les pistes. A més a més, es van causar diverses destrosses a nuclis urbans, sense haver de lamentar ferits.

La intensitat del vent no només es va fer notar a cotes altes. A Excepció de Sant Julià de Lòria, on ho va fer més moderadament, el vent va bufar amb molta força. Els Bombers van haver de realitzar una quarantena d'intervencions, segons van informar. Van haver de desplaçar-se al Pas de la Casa, a la Massana, al centre de la capital o a la Comella, i en certs moments es van sentir «saturats». Van treballar durant tota la nit una vintena de bombers, acompanyats en alguns dels casos dels agents de Circulació comunals i de la Policia.

Segons la pàgina web de meteorologia del Govern entre les sis de la matinada i fins a mig matí es van produir ràfegues de gairebé 100 km/h al Roc de Sant Pere, i de fins a 90 km/h a la Comella. Al nucli ordinenc de les Salines, abans d'arribar al Serrat, a les vuit del matí es van superar els 100 km/h. Val a dir que a partir de 120 es pot considerar vent d'huracà, un límit que es va més que sobrepassar a Envalira.

La major part de les intervencions que van haver de fer els cossos especials van ser per problemes a teulades (a la zona industrial de la Comella algunes d'elles van quedar completament destrossades), arbres caiguts a la carretera, faroles malmeses, finestres trencades, contenidors en llocs perillosos, i fins i tot es va haver d'anar a rescatar un helicòpter de la companyia d'Heliand que s'havia endut l'aire, van explicar des de Bombers. Es trobava aparcat a l'heliport de la Massana. A partir de la tarda el vent es va calmar i no es van haver de fer noves actuacions, tot i que a Envalira encara es van seguir registrant ràfegues de més de 100 km/h.

16.000 esquiadors perduts/ Vallnord i Grandvalira preveien una jornada molt fructífera en esquiadors tenint en compte que ahir era a la vegada jornada festiva i inici de pont. Per exemple, Grandvalira anunciava a mitjan de setmana, després d'aconseguir poder obrir 160 quilòmetres esquiables, 16.000 esquiadors diaris. Però part de la neu pols acumulada va esvair-se pel fort vent, deixant pas a les plaques de gel. Aquest fet, sumat a «qüestions de seguretat», feien impossible l'obertura de cap pista.

La situació va causar algunes crítiques entre esquiadors, alguns perquè ja tenien el forfet comprat i no podien retornar-lo, d'altres es queixaven de la poca comunicació, ja que fins que no van arribar a pistes no van conèixer el tancament total. Amb tot, i tenint en compte que el vent va amainar a la tarda, els dominis van informar que confiaven poder obrir amb total normalitat durant el cap de setmana.

Les prediccions meteorològiques apunten per avui pics de 50 a 60 km/h, tot i que en línies generals el vent no passarà a dels 30 km/h. Demà la situació tornarà a la normalitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT