PUBLICITAT

Un 29% de les inspeccions tècniques de vehicles són desfavorables

  • Les motocicletes superen el control en un 79% dels casos, i els turismes ho fan en un 71%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un vehicle surt de la inspecció tècnica de vehicles. Foto: EL PERIÒDIC

Un 29% dels vehicles no supera la inspecció tècnica obligatòria. Des del gener al 31 d'octubre de l'any passat van passar un total de 38.430 vehicles pel servei d'inspecció tècnica, dels quals 27.625 van obtenir un informe favorable, i la resta negativa. Els turismes obtenen el mateix percentatge d'informes favorables, mentre que en el cas dels remolcs industrials, només la meitat superen la inspecció. Així ho constaten les estadístiques d' ITV Serveis SA facilitades pel Govern, que no especifiquen, però, els motius més habituals que justifiquen els informes desfavorables. Tot i així, fonts properes assenyalen l'estat dels fars com un dels principals punts per no superar la inspecció obligatòria.

Els turismes constitueixen el grup de vehicles més nombrós, i per tant també el que més volum d'inspeccions tècniques genera. Així, entre el gener i el 31 d'octubre del 2011 van passar pel servei d'inspecció tècnica un total de 29.791 cotxes, 21.385 dels quals van obtenir un informe favorable. A l'altra plat de la balança hi ha els remolcs industrials. En aquell període de temps se'n van inspeccionar vuit, i la meitat no van superar la prova. Aquest és el grup de vehicles que obté un percentatge més elevat d'informes desfavorables.

En negatiu, els camions són el segon grup amb un percentatge més elevat d'inspeccions desfavorables, amb un 34%. D'aquests vehicles van passar-ne 1.119 per la inspecció tècnica, i 739 van superar-la satisfactòriament. Seguidament hi ha les camionetes. Un 33% de les 921 que van passar el control no van superar-lo, o el que és el mateix, 303 inspeccions van ser desfavorables. Encara en negatiu, un 32% de les furgonetes, que constitueixen el segon grup de vehicles més nombrós amb 2.892 inspeccions, no va superar el control satisfactòriament.

Amb percentatges d'inspeccions favorables per sobre de la mitjana –que és el 71% del total de vehicles-, hi ha els grups del transport de passatgers, els semi remolcs, els remolcs particulars, i les motocicletes. Són els remolcs particulars els que reben una proporció d'informes favorables més elevada: un 86% de les 22 inspeccions fetes d'aquest tipus de vehicle. Ja a més distància hi ha les motocicletes, que és el tercer grup d'automòbils més nombrós. Se'n van inspeccionar 2.829 i 2.260, un 79%, van superar el control. Tant els semi remolcs com el transport de passatgers tenen un 72% d'inspeccions favorables. Dels primers es van fer 311 controls, 311 dels quals van ser superats. Dels segons se'n van fer 537 i es van emetre 388 informes positius.

¿QUAN S'HA DE PASSAR LA ITV? / Estan exempts de passar la inspecció tècnica les motocicletes i turismes particulars de fins a nou places d'una antiguitat inferior als cinc anys. Una vegada complerts aquests cinc anys i fins els nou, aquests vehicles hauran de passar el control cada dos anys, i després de manera anual.

Els vehicles de transport públic són els que han de seguir un calendari d'inspeccions més estricte: fins els 15 anys han de passar el control semestralment, i després cada tres mesos. Els vehicles de transport de mercaderies han de passar una inspecció anual fins als 15 anys d'antiguitat i semestral després.

D'altra banda, el grup de vehicles d'autoescola, destinats al lloguer, els taxis, les grues, així com les ambulàncies i els vehicles d'assistència sanitària han de passar la inspecció cada any, amb independència de la seva antiguitat.

Per passar la inspecció tècnica és recomanable concertar cita prèvia trucant al número de telèfon 127, a més de revisar l'estat general del vehicle, fent especial atenció als fars, plaques, pneumàtics, direcció i frens, entre d'altres. Cal portar, a més, la carta groga i el rebut d'assegurança en vigor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT