PUBLICITAT

Més demandes d'informació fiscal a Andorra per lluitar contra el frau

  • Espanya endurirà les inspeccions, els controls duaners i limitarà el pagament de grans quantitats en efectiu
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Santamaría es disposa a informar als mitjans de comunicació el pla per lluitar contra el frau fiscal, ahir. Foto: EFE /JAVIER LIZÓN

Andorra va estrenar el 2012 amb l'entrada en vigor de dos nous impostos, el de societats i el de les activitats econòmiques, i Espanya endureix la lluita per controlar els seus. Les administracions governamentals, degut a la complicada situació econòmica que presenten les seves arques, amplien la pressió fiscal als seus contribuents. Sigui amb increments o sigui amb més control. El Govern espanyol va anunciar ahir un enduriment del rigor a l'hora de localitzar i sancionar els ciutadans que fan mans i mànigues per no pagar o per evadir impostos. I aquesta lluita requerirà d'un important col·laborador: Andorra.

La vicepresidenta del Govern d'Espanya, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar ahir que aplicaran un pla de prevenció del frau fiscal que aspira a recaptar 8.171 milions aquest any. Per dur-lo a terme necessitaran l'ajuda del Principat, que veurà com augmenten les demandes d'informació provinents d'Espanya sobre comptes de bancs andorrans. Així ho va assegurar Sáenz de Santamaría, que va definir com «de gran importància l'explotació de la informació de països que han deixat de ser paradisos fiscals, com és el cas d'Andorra». Val a dir que almenys fins a l'octubre passat, i segons va informar en una entrevista a aquest rotatiu l'ambaixador espanyol, Albert Moreno, des que va entrar en vigor el conveni Espanya només ha realitzat una demanda d'informació.

La vicepresidenta del Govern va mencionar també altres països als quals s'augmentarà la demanda per frenar el possible frau, com és el cas del Panamà, les Bahames i les Antilles Neerlandeses. Paral·lelament, es treballarà per signar nous convenis per eradicar altres paradisos.

limitar el pagament en efectiu / El Principat no només es pot veure implicat en el cas de les demandes d'informació pel que fa a la lluita espanyola contra l'evasió d'impostos. L'Estat veí també vol aplicar una limitació a l'hora de realitzar pagaments en efectiu de determinades transaccions econòmiques. És a dir, i per relacionar-ho amb el Principat, si es tenen diners a Andorra no serà possible treure'ls del compte per pagar en metàl·lic, per posar un exemple, un cotxe a Espanya. La intenció és fer aflorar l'economia submergida i el diner negre, a paraules de la vicepresidenta.

Santamaría no va avançar ahir cap xifra concreta mínima sobre la qual quedarà aplicada aquesta norma de prohibició de pagar en efectiu. Es va limitar a manifestar que la mesura ja existeix a França i a Itàlia. I allà els límits són de 3.000 i 1.000 euros respectivament.

D'altra banda, el Govern espanyol també intensificarà els mecanismes de control als punts duaners, com és el cas del de la Farga de Moles, i intensificarà les inspeccions en general a possibles persones que evadeixin impostos. La vicepresidenta també va introduir el concepte d'autoregulació voluntària. És a dir, els contribuents podran corregir els errors o omissions que Hisenda trobi en la declaració, abans que aquesta els obri un procediment.

Entre el 2005 i el 2011 Espanya va recaptar més de 55.800 milions fruit de la lluita contra el frau d'impostos. Ara aquesta xifra es vol ampliar encara més.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT