PUBLICITAT

La crisi passa de puntetes al sector dels vehicles de gamma alta

  • Un de cada tres models venuts l'any passat són de cost elevat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El sector de l'automòbil està tocat, i així ho constaten les xifres de matriculacions de turismes de l'any passat. Segons les dades facilitades per l'AIVA, les vendes han caigut gairebé un 10%, fent un total de 1.799 vehicles, 192 menys que al 2010 i 2.364 menys que al 2005, any de rècord absolut al país. Però malgrat les notícies negatives, hi ha una part del sector que veu com la conjuntura afecta d'una manera relativa. Parlem dels vehicles de gamma alta, que representen més d'un terç de les vendes totals anuals al Principat.

De les sis marques més venudes, la meitat ofereixen vehicles amb elevades prestacions i com a conseqüència, preus elevats. BMW, que és la marca més venuda amb 204 vehicles, Audi, amb 120 i Mercedes amb 110 ocupen les primeres posicions. Només els poden fer ombra Nissan, amb 124 vendes, Ford, amb 121, i Volkswagen, amb 176.

D'altres dades que exposen com la gamma alta es manté són els tres Ferrari venuts l'any passat, els dos Masseratti (més que a tot Espanya, amb una única venda), els tres Porsche, els tres Jaguar o els 40 Land Rover. D'entre els vehicles considerats econòmics, destaquen els 43 Dacia matriculats, els 39 Kia o els 21 Hyundai.

Però totes aquestes vendes no són suficients per recuperar el sector. Les matriculacions estan tornant a xifres de 30 anys enrere, tenint en compte a més a més que llavors hi havia menys població al país.

Una de les poques esperances dels venedors d'automòbils és el fet que els darrers dos mesos de l'any passat van tancar-se amb xifres per sobre les del 2010. Això sí, parlem de diferències molt discretes (un vehicle més al novembre i vuit més aquest desembre). L'altra esperança és que el 2011 no ha estat el pitjor de la història. Aquest premi el té el 2009, amb 1.715 matriculacions, 84 menys que aquest any que tot just ha acabat.

El pitjor mes de l'any passat va ser el juliol, en què les vendes van decaure un 26% respecte al mateix període de l'any anterior, mentre que el millor va ser el febrer, un 7% per sobre. En xifres absolutes el millor mes de l'any va ser el novembre amb 185 matriculacions.

entre espanya i frança / Si sortim a l'exterior, Andorra no està ni tant malament com ho està Espanya, ni té unes perspectives de millora similars a les de França. A l'Estat espanyol les matriculacions han caigut un 17,7% en un any, i el 18,3% a Catalunya. Es tracta d'un dels pitjors exercicis de la història pel que fa a volum de matriculacions, segons asseguren les associacions de fabricants.

A França també s'ha tancat amb xifres negatives, tot i que la diferència respecte al 2010 és només de l'1,7%. Són sobretot les marques franceses, com Peugeot, Citroën i Renault, les que han patit més retrocés de vendes, mentre que han augmentat considerablement les seves transaccions Volkswagen, Nissan i Hyundai.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT