PUBLICITAT

La nova llei requerirà als residents passius una inversió de 400.000 euros

  • S'estableixen tres categories dins els residents sense treball, els residents sense activitats lucratives, els professionals amb projecció internacional i els residents per raó d'interès científic cultural o esportiu
04012012-cinca
El ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, amb el ministre Portaveu, Jordi Cinca. Foto: ANA / N. M.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de la Llei qualificada d'Immigració, que obre les portes a noves categories de residents, i alhora en modifica els requisits. El ministre d'Interior, Marc Vila, ha explicat que els residents sense activitat lucrativa, nom que adoptaran els actuals residents passius, a més de fer el dipòsit de 30.000 euros a l'INAF, hauran d'invertir 400.000 euros al Principat, ja sigui en béns immobles, en dipòsits, deute públic o en participacions d'entitats públiques. A més, estableix tres categories dins els residents sense treball, els residents sense activitats lucratives, els professionals amb projecció internacional i els residents per raó d'interès científic cultural o esportiu. En els tres casos el nombre de dies requerits al Principat es redueix de 183 a 90.
El projecte de llei de modificació de la Llei qualificada d'immigració, aprovat aquest dimecres pel Consell de Ministres, vol regular noves tipologies de residències passives per atraure nous residents. Així, estableix tres categories dins de les residències sense treball, i es refereix a les actuals residències passives com a residències sense activitat lucrativa.

Per a aquest col·lectiu, que és el que ja estava regulat fins ara, els requisits canvien, i en comptes d'haver de dipositar 30.000 euros a l'INAF més 7.000 per cada persona a càrrec, ara a més es demanarà que facin una inversió de 400.000 euros al Principat. Aquesta quantitat es podrà destinar a béns immobles, a dipòsits bancaris, compra de deute públic o participacions en altres entitats, i segons el ministre Marc Vila es tracta d'una quantitat que "ens equipara a altres països seriosos".

D'altra banda, el ministre ha apuntat que s'ha estudiat el perfil dels actuals residents passius del Principat, que n'hi ha al voltant de 2.000. Amb les dades obtingudes han observat que la quantitat de 400.000 euros no suposa un gran canvi respecte al que inverteixen actualment, i que a més, en la llista dels països "seriosos" que s'han contemplat, es continua establint un límit lleugerament inferior al del país que fa el mínim requeriment.

Les noves categories que estableix el projecte de llei tenen l'objectiu, segons el ministre d'Interior, d'afavorir l'obertura "amb el màxim rigor però sent el màxim d'acollidors". Així es dóna garanties a col·lectius que fins ara no estaven contemplats i que es vol poder acollir.

Per una banda estan els residents amb projecció internacional, que són persones que poden treballar des de qualsevol lloc del món, i que faran fins al 85% de la seva feina a l'exterior, i que per tant no incideixen en el mercat laboral andorrà. Vila opina que aquest perfil de residents actualment poden anar a altres ciutats i potser podrien estar interessats en residir al Principat, i ara podran fer-ho.

L'altre col·lectiu que fins ara no estava regulat i que ja podrà instal·lar-se al país és el de residents que per interessos culturals, científics o esportius vulguin viure aquí.

Per a aquests dos grups no és necessària la inversió de 400.000 euros sinó que se'ls requereix, com es feia fins ara amb tots els residents passius, que facin un dipòsit de 30.000 euros a l'INAF més 7.000 per cada persona a càrrec.

Els tres grups que contempla el projecte de llei es veurien beneficiats també per una reducció del nombre de dies de residència al país exigit, que passa de 183 a 90. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha volgut aclarir que aquesta modificació no respon a la voluntat de posar més fàcil la obtenció de la residència fiscal, ja que en tot cas això depèn del país d'origen que pot considerar que encara hi resideix si hi passa molt de temps.

Tots aquests canvis volen poder acollir residents passius que suposin un benefici per al país, i segons els ministres hi ha cert interès que han detectat per persones que podrien voler venir a viure a Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT