PUBLICITAT

Cinca xifra en 1.300 milions el límit d'endeutament assumible

  • El nivell del 35% del PIB és bo en comparació amb l'entorn però preocupant per la feblesa dels ingressos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Jordi Cinca intervé davant el ple del Consell General en una sessió recent. Foto: EL PERIÒDIC

La xifra actual de deute, al voltant dels 1.000 milions d'euros, és assumible pels bancs andorrans, segons l'opinió del ministre de Finances, Jordi Cinca. Però no pot créixer gaire més. Cinca situa el límit d'endeutament assumible entre els 1.200 i els 1.300 milions d'euros. Val a dir que a dia d'avui, no tot el deute del Govern l'assumeixen les entitats bancàries del país, sinó que 220 milions estan en mans dels ciutadans en forma de lletres del tresor i altres 100 milions corresponen al préstec signat amb l'entitat francesa Crédit Agricole.

El ministre de Finances va assegurar que el nivell d'endeutament de l'Estat, que actualment representa el 35% del Producte Interior Brut (PIB), és bo si es compara amb els percentatges dels països de l'entorn, però ha alertat que cal preocupar-se perquè l'estructura d'ingressos del país és encara feble i, si no es reforça, «molt ràpidament arribarem a percentatges més elevats». Cinca va exposar que per fer front a l'endeutament, basar-se només en la via d'ajustar despeses no és una bona política, i en canvi, l'objectiu hauria de ser de poder arribar a estabilitzar els ingressos acostant-se a la xifra dels 400 milions d'euros per aturar el dèficit crònic. A més, s'ha de tenir en compte que el deute s'ha generat en anys de bonança econòmica i que, a diferència dels països veïns, encara que s'aturi la davallada econòmica, els ingressos d'Andorra no remuntaran si no es completen amb el nou marc fiscal que s'està acabant de dissenyar i implantar.

Quan es diu que el nivell de l'endeutament global de l'Estat, que actualment gira entorn dels 1.000 milions d'euros, és bo és perquè representa aproximadament el 35% del PIB. Aquesta és una xifra positiva si es compara amb la situació que viuen els països de l'entorn, com Espanya, on aquest percentatge creix fins el 53%; a Portugal representa el 77%; el deute francès és del 83% del PIB; o a Itàlia, on aquest representa el 120%.

PREOCUPANT PERÔ DINS ELS LÍMITS / Cinca va afegir, tranquil·litzant, que Andorra està molt lluny dels extrems de Grècia, Portugal o Irlanda, on els nivells d'endeutament i de despesa financera van provocar que haguessin de ser rescatats per la Unió Europea. El que preocupa a Andorra és «aturar la bola de neu» que està generant l'endeutament, segons va explicar el ministre responsable de la cartera de Finances.

De moment, Cinca considera que la xifra actual de deute és assumible pels bancs andorrans, i en el futur dependrà de la capacitat que tinguin aquests de créixer i captar passiu, però els seus càlculs apunten que el límit assumible es situa entre els 1.200 i els 1.300 milions d'euros. Cal tenir en compte que actualment no tot l'endeutament està en bancs andorrans, sinó que hi ha 220 milions en lletres del tresor i 100 milions d'euros més en forma de préstec signat amb l'entitat francesa Crédit Agricole.

De totes maneres, i tenint en compte la situació econòmica i financera europea, Cinca assegura que actualment és impensable trobar més finançament a fora les fronteres andorranes, i que per tant «és un moment per demostrar la fortalesa interior». En aquest sentit, cal que les entitats tinguin la capacitat de fer-ho però també la voluntat, cosa que des del Govern «hem de gairebé exigir», va manifestar el titular ministre de Finances i portaveu de l'Executiu en una entrevista amb l'ANA.

EMISSIONS DE DEUTE / Pel que fa a les emissions internes de deute públic, el Govern tampoc té la intenció de fer-ne més a curt termini perquè «s'ha demostrat la confiança que hi ha cap al Govern però la capacitat d'absorbir emissions de deute no és infinita», va explicar Cinca, que la situa entorn dels 300 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT