PUBLICITAT

L'IRNR recaptarà al 2012 gairebé 2 milions d'euros més que al 2011

  • El 5% al canon i la cobertura de tot l'any és el que preveu ingressar 5'9 milions de ?
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'oficina de consultes de nous impostos indirectes que es va habilitar Foto: EL PERIÒDIC

A principis de desembre els ingressos rebuts en concepte de l'impost de renda de no residents que es va començar a aplicar a partir del mes d'abril passat ascendien a 2.604.752 euros. Des del Departament de Tributs anuncien que la part més important d'aquest primer exercici arribarà aquest mes de gener, quan es preveu que s'arribi als quatre milions d'euros que hi havia previst recaptar per aquest nou tribut. Tot i això, i després de les modificacions que ha tingut el text normatiu, amb els canons que no es tributaven i que ara sí que ho faran amb el 5% i no amb el 10% com es fa en la renda, s'espera que aquest any aquest tribut arribi a 5.897.000 euros, gairebé dos milions més que aquest any. Així ho va manifestar Xavier Jiménez, responsable del Departament de Tributs.

Cal tenir en compte que el 2012, a més d'aplicar-se aquest cànon, també comptarà amb la totalitat de l'exercici comptable i no com el 2011, que es va fer a partir del mes d'abril. Jiménez va explicar que la part grossa de recaptació d'aquest tribut vindrà al gener amb la retencions dels empresaris que presentaran aquest darrer trimestre de l'any que hem deixat.

EVOLUCIÓ ASCENDENT / De fet i si es té en compte els dos trimestres ja recaptats, l'evolució dels ingressos i de les rendes ha anat en augment. El primer període de recaptació de l'IRNR, que va des de l'abril fins al juliol, va comptar amb uns ingressos de 988.490 euros del total de rendes declarades que ascendeixen a 14.696.819 euros (aquí es comptabilitza totes les rendes, les exemptes de la retenció i les que no).

El segon període que va fins el 31 d'octubre va experimentar un augment de les rendes i dels ingressos del 61,38% i del 42,64%, respectivament. En concret van ser declarats un total de 23.717.795 euros, en concepte de rendes, els que van aconseguir un total de 1.409.942 euros ingressats.

Si es té en concepte els tipus de rendes declarades, la majoritària i la que més pes té en la recaptació d'ingressos és la de la prestació de serveis. Li segueix també el capital immobiliari que ve per rendes de lloguers. El tipus de renda de treball és menor perquè la majoria estan exemptes perquè es tracta de treballadors transfronterers.

Pel que fa a la distribució de les rendes distribuïdes per cada país, es pot observar que la majoria de rendes provenen d'Espanya, seguida de molt lluny per França. De fet les rendes declarades provinents d'empreses espanyoles que han vingut aquí a prestar algun servei arriben gairebé als 25 milions d'euros i les d'origen francès no arriben ni als tres milions d'euros.

Espanya és el país que més presència té en tots els tipus de renda. La distribució acumulada dels països per tipus de renda ens mostra el domini de les prestacions de servei seguit per les operacions de reassegurança.

Jiménez va explicar que amb l'ISI ja es té un historial dels serveis prestats a Andorra i per aquest motiu la recaptació de l'IRNR que en un principi va mostrar complicacions alhora de la seva declaració i recaptació ara és més fàcil. Aquest impost que va entrar en vigor des del passat mes d'abril ha tingut diferents complicacions alhora de la seva aplicació, «la precipitació» alhora d'aprovar el text legal, que ha criticat el govern demòcrata, és el que ha fet que s'hagin produït modificacions en el mateixa llei de l'impost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT