PUBLICITAT

Entren en vigor els impostos de societats i activitats

  • Durant el primer any d'aplicació aquests tributaran la meitat, un 5%
EL PERIÒDIC
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca Foto: EL PERIÒDIC

Ahir Andorra va fer un pas més en la reforma del marc fiscal amb l'entrada en vigor de dos nous tributs directes, l'impost de societats i l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques. Durant el primer any d'aplicació, tal com marca la Llei, aquests impostos només tributaran la meitat de l'estipulat, és a dir, un 5%, i aquest any només es recaptarà el pagament a compte que les empreses facin al setembre en previsió de la meitat dels beneficis que tinguin durant tot l'any.

El president de la CEA, Xavier Altimir, va explicar a l'ANA que es preveuen pocs ingressos perquè la majoria de les empreses estan sota mínims. De fet, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va anunciar que durant el primer any no se superaran els 20 milions d'euros de recaptació.

Després que el govern anterior entrés a tràmit parlamentari els projectes de llei el setembre del 2009, que el Consell General els aprovés el desembre del 2010, i que el Govern actual hi fes diverses modificacions i desvinculés les lleis d'imposició directa del futur IVA, finalment l'impost de societats i el d'activitats econòmiques van entrar en vigor ahir, 1 de gener del 2012.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar a l'ANA que la xifra que es recapti aquest 2012 d'impost de societats i d'activitats econòmiques serà molt baixa perquè durant el primer any es tributa el 50% i les empreses només pagaran al setembre sobre la meitat dels beneficis que prevegin tenir durant tot l'exercici, fet que a la pràctica significa que l'impost només tributarà un 2,5%. Però a més, no serà fins l'any vinent quan l'impost es liquidi en base als resultats reals del 2012, en el moment en què es faci el pagament a compte de l'any 2013.

Tot i que no hi ha encara suficients dades de comptabilitat que mostrin quina és la tendència real, Cinca va reconèixer que les empreses estan patint molt i que «no és un gran moment per pensar que hi haurà grans recaptacions, però hem d'acostumar-nos a mirar els impostos a llarg termini». En aquest sentit, va posar com a exemple la previsió que es va fer de recaptació amb l'impost sobre la renda dels no residents i el que s'ha acabat recaptant, que ha estat de 4 milions d'euros. El pressupost del 2012 contempla que els tres nous impostos directes permetran recaptar un total de 28 milions d'euros.

El ministre va afegir que la valoració s'haurà de fer d'aquí 5 o 6 anys, moment en què es veurà quina capacitat de recaptació hi ha, com s'hauran anat adaptant els professionals i les empreses, quin ús es fa de les excepcions i dels avantatges que ofereix la Llei, i si s'han de crear noves excepcions o modificar les existents. «Hem d'entendre que la fiscalitat és un tema viu que s'ha d'anar adaptant a la realitat econòmica de cada moment», i per tant el ministre considera que s'ha de veure més «com una eina de política econòmica i no tant com una eina de recaptació».

De la seva banda, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va indicar que com que es tracta d'uns impostos que graven els beneficis, de moment no es recaptarà gaire perquè la majoria de les empreses estan sota mínims. Tot i que la nova fiscalitat representa un augment de la pressió fiscal, Altimir considera que tothom té clar que ha de contribuir i que tenint en compte els països de l'entorn, es tracta d'un percentatge molt competitiu que pot atreure empreses de fora que contribueixin a incrementar el PIB.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT