PUBLICITAT

El Consell General aprova el primer pressupost demòcrata

  • Cinca destaca que els comptes «conjuguen realitat i possibilitats» i Bartumeu en critica el caire neoliberal
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, abandona el faristol, ahir al Consell General Foto: EL PERIÒDIC

E l Consell General va aprovar ahir el pressupost per a l'any 2012, que preveu uns ingressos de 334 milions d'euros i unes despeses de 397 milions –un dèficit,per tant, de 63 milions d'euros. L'aprovació es va produir a dos dies d'acabar l'any, amb el vot favorable dels 22 consellers del grup demòcrata i el vot en contra dels sis consellers socialdemòcrates. El cap de Govern, Antoni Martí, en declaracions posteriors a la sessió parlamentària, va remarcar el valor simbòlic d'haver pogut aprovar els comptes de l'Estat abans d'acabar l'any, i més tenint en compte que feia dos anys que no es podia aprovar un nou pressupost com a conseqüència del bloqueig parlamentari que va patir el Govern del PS.

En aquest sentit, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va assegurar que l'aprovació del pressupost dóna «un missatge de normalitat i de reflex de l'estabilitat del país», i va qualificar al pressupost de «realista i ajustat al moment de crisi que estem vivint». Una valoració ben diferent a la que va fer el cap de l'oposició, Jaume Bartumeu, que va insistir que es tracta d'un «pressupost de resignació, que no té clar un horitzó de futur i que es basa en un discurs neoliberal». El president del grup parlamentari socialdemòcrata, en consonància amb el que ja va exposar al debat de totalitat, va explicar la seva disconformitat amb els plantejaments polítics, econòmics, tributaris i financers del pressupost. Bartumeu va tornar a criticar que el Govern es basi en un model neoliberal centrat en les privatitzacions i la premissa que els serveis públics s'han d'autofinançar.

Pel seu cantó, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va replicar dient que el pressupost «no està basat ni en un model neoliberal ni en el model de política expansiva que defensa el PS, sinó que el que es vol és fugir de dogmes i models i conjugar la realitat i les possibilitats del país, normalitzant els criteris de rigor i austeritat i alhora mantenint els serveis públics». Cinca va afegir que el fet d'aprovar el pressupost abans de finals d'any i de tornar a dotar el país d'aquesta eina després de dos anys dóna un missatge de normalitat i d'estabilitat. A més, de cara al proper pressupost, es va comprometre a avançar al límit legal establert per a la seva entrada a tràmit, amb l'objectiu de facilitar l'anàlisi i el debat per part dels grups parlamentaris i la seva aprovació abans de finals d'any.

El conseller general Daniel Armengol va exposar els motius pels quals el grup demòcrata dóna suport al pressupost, destacant que contempla per primer cop una diversificació substancial dels ingressos, marca el camí cap a l'austeritat i la contenció, i alhora impulsa les prestacions socials i la promoció turística.

Pel que fa al treball de les esmenes parcials, durant el debat d'ahir es va posar de manifest que s'han corregit les possibles inconstitucionalitats de dos articles, la incoherència que suposava el fet de no congelar les remuneracions dels membres del Consell d'Administració de la CASS, i s'ha millorat el sistema de cobrament per part dels proveïdors del Govern.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT