PUBLICITAT

Els cònsols de la crisi

  • El proper consolat ve marcat en tots els comuns per un control de la despesa i dels comptes públics
  • El nou cònsol anuncia la possibilitat de reduir el nombre dels 14 consellers
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Consellers i públic durant l'acte de jurament d'ahir al Comú d'Ordino. A la galeria, els nous cònsols als actes de presa de possessió. Foto: EL PERIÒDIC / ANA

S'ha repetit durant la campanya electoral i ahir tornava a formar part dels discursos inaugurals del consolat que ara comença. La crisi econòmica és la que condicionarà les polítiques de contenció de tots els comuns. Unes prioritats que van marcar en tots els mandataris el to seriós dels actes festius de la presa de possessió dels càrrecs polítics d'ahir en què els representants de les corporacions juraven i prometien els càrrecs de consellers i cònsols per als propers quatre anys.

Actes commemoratius i de protocol on la paraula dels què gestionaran les arques públiques dels comuns els propers quatre anys queda patent i forma part de la història escrita de cada parròquia.

Escaldes-Engordany, va ser el primer comú en celebrar l'acte de jurament d'una corporació que compta amb cinc consellers que repeteixen. Sant Julià de Lòria, tot i mostrar-se continuista en la corporació, es pot remarcar el fet que Montserrat Gil es converteixi en la primera dona que encapçali la corporació laurediana com a cònsol major. Ordino tindrà quatre anys de continuïtat amb el tàndem format per Bonaventura Espot i Consol Naudi.

La Massana i la capital són també dues parròquies que es mostren continuistes per la formació dels seus equips però amb sigles diferents. Així, David Baró va agafar el relleu de Josep Maria Camp, amb un equip que compta amb tres membres del govern anterior. Rosa Ferrer continua com a cònsol major d'Andorra la Vella, però ara no ho fa pel PS sinó per Cd'I i amb l'anterior cap de l'oposició com a cònsol menor.

La ronda de juraments i de promeses de càrrecs la va tancar Encamp que no només va canviar el color del govern comunal sinó que va ser l'única corporació en canviar la totalitat dels seus representants.

 

CANILLO - Mandicó assegura que tot i no tenir oposició serà exigent

Tal com marca la tradició, el Consell Sabut del dia dels Sants Innocents va acollir la presa de possessió de la nova corporació del Comú de Canillo, encapçalada per Josep Mandicó i David Palmitjavila, amb tres consellers repetidors i per primer cop sense oposició política. Mandicó va remarcar que tot i que es tracta d'un fet atípic, no volen que això els dugui a la complaença del dia a dia sinó que els porti a ser més exigents. El nou cònsol major va assegurar que seran quatre anys difícils i que s'hauran d'aplicar polítiques d'austeritat i contenció combinades amb accions de reactivació econòmica i sense anar en detriment de l'atenció social. Mandicó, que arriba al poder ja amb totes les comissions creades, va dir que segurament durant el mandat rebaixaran el número de consellers, que actualment és de catorze, segons va informar l'ANA.

La unanimitat en l'aprovació dels càrrecs també va ser per al cònsol menor, David Palmitjavila, Mertixell Alcobé que va prendre possessió del càrrec de consellera major, Josep Casal com a conseller menor, Joan Font com a capità, Ricard Riba com a manador, i es van nomenar els desaners dels diferents veïnats.

El nou cònsol major va assegurar que els propers quatre anys seran molt importants per a la parròquia perquè la situació no afavoreix el creixement dels ingressos i s'haurà de buscar un model nou per equilibrar les comptes, combinant polítiques de contenció amb polítiques de reactivació. En aquest sentit, va parlar de fer molt de control per assegurar que tothom pagui, i que el cadastre que s'ha enllestit recentment «serà una bona eina perquè tothom pagui el que li correspon».

Mandicó va assegurar que no es disminuirà l'atenció social però que seran molt curosos a dirigir els recursos als qui realment ho necessiten. També va destacar que el repte és difícil perquè ja no hi ha marge de maniobra a l'hora de prendre decisions, i que aquestes han de beneficiar sempre la totalitat de la ciutadania. El nou cònsol es va comprometre a fer una política de mà estesa, de proximitat i de carrer.

Mandicó va avançar que Marc Casal serà el conseller de Finances, Salvador Brillas el d'Obres, Pere Jané el de Serveis, Meritxell Alcobé la consellera de Turisme, Simona Naudí la d'Agricultura, Àlex Mitjana serà el conseller de Cultura i Sandra Balcón la consellera de Social. El 9 de gener es farà la primera sessió de Consell de Comú.

 

ENCAMP - Encamp renova la totalitat dels representants comunals

«La prioritat és la reactivació econòmica de la parròquia i apostarem fermament perquè sigui així», va explicar ahir Jordi Mas en prendre possessió del càrrec com a cònsol major d'Encamp, després de 10 de deixar la corporació i pujar a la política nacional. Aquest és l'únic comú que renova la totalitat dels representants del consistori, tant de la majoria com de la minoria.

Mas també va ser explícit en com vol gestionar la corporació i per aquest motiu va remarcar la paraula «diàleg» per oferir una comunicació entre els dos grups.

El cap de l'oposició Joan Sans, també va mostrar aquesta voluntat de diàleg «per treballar per la parròquia». La nova corporació comptarà a més de Mas com a cònsol major, amb Jordi Torres com a cònsol menor, Ester Paris, com a consellera major i Ramon Jordana, com a conseller menor.

El cònsol sortint, Miquel Alís, deixa vuit anys de consolat i ahir va recordar a tots els consellers i personal del Comú que han treballat durant aquesta època. Alís també va tenir paraules per a la nova corporació que ahir jurava i prometia els seus càrrecs i els hi va desitjar «uns anys millors que els que hem passat», va dir. Alís va recordar que molts dels projectes previstos no han vist la llum per la crisi econòmica. 

 

ORDINO - Dolsa declina l’oferta d’Espot d’estar a la Junta de Govern

Totes les mans alçades i cap discrepància. Es tractava del jurament i dels nomenaments dels cònsols majors i dels consellers major i menor i capità del Comú d’Ordino. La unanimitat d’aquests actes solemnes va ser una de les notes de la jornada d’ahir. I no podia ser d’una altra manera, així ho va expressar el ja cap de l’oposició, Enric Dolsa, qui va explicar que el suport donat per ell i pel seu company Èric Bartolomé «responia a la voluntat del poble d’Ordino», va dir. Però el consens no va ser per a tot. De fet, l’oferiment fet una vegada més pel cònsol recentment nomenat, Bonaventura Espot, per tal que els dos membres de l’oposició formessin part de la Junta de Govern, va ser rebutjat de nou ahir per Dolsa. Segons el número u de Convergents d’Ordino, aquesta negativa ja s’havia comunicat i la raó no és altra que la de considerar aquest organisme «com el lloc on ha d’estar el Govern per a que prenguin les seves decisions». Dolsa, però, va manifestar que espera ser informat d’aquestes abans del Consell del Comú, «per a què puguin ser debatudes abans i no traslladar batalles i espectacles a la sessió del consell del Comú», va dir.

Espot i Consol Naudi repeteixen els càrrecs de cònsol major i menor, respectivament, i ahir es va donar relleu als consellers sortints amb saba nova, i es va nomenar Jordi Ordóñez com a conseller major; Gemma Riba, com a consellera menor i Ludovic Albós com a capità.

Espot va destacar que aquest nou consolat estarà marcat per «ser més socials que els darrers quatre anys», va dir. El cònsol ordinenc va explicar que prioritzarà temes com l’escola bressol, el centre esportiu i Arcalís, per reduir el dèficit, i va manifestar que el divendres es podran fer públiques ja les carteres de cada conseller.
Pel que fa a la relació del Govern i l’oposició, Espot va mostrar el guant blanc al dir que la campanya «dura ha quedat al passat», i Dolsa va manifestar la voluntat de «col·laborar al màxim amb el Comú», i va afegir que són gent «positiva i que volem anar cap endavant».

 

LA MASSANA - Baró anuncia una comissió d’estalvi

David Baró va agafar el relleu a Josep Maria Camp com a cònsol major de la Massana ahir anunciant que crearà una novena comissió anomenada d’estalvi, mancomunitat, competències, transferències i comunicació, que ha de ser el fil conductor de tots els projectes i les relacions amb les altres institucions del país, segons va informar l’ANA. Baró va dir que la comissió estarà formada pels cònsols i els consellers major i menor, i també va convidar el cap de l’oposició a formar-hi part. De fet, el nou cònsol major va assegurar que el Comú serà dialogant i buscarà sempre el consens, també amb els membres de l’oposició, i més en aquests moments en què el context econòmic no és favorable, i s’ha compromès a facilitar i promoure «accions de consens en temes de gran trascendència, i per això estenc la mà als tres consellers de l’oposició».
Baró va anunciar que el cònsol menor, Raúl Ferré, presidirà la comissió de Serveis Públics, la consellera major, Olga Molné, presidirà la comissió d’Urbanisme i Cadastre, el conseller menor, Miquel Llongueras, presidirà la comissió de Finances, Pressupost i Administració, Sandra Bonet tindrà el càrrec de capitana i de consellera de Via Pública, Circulació, Neteja, Parcs i Jardins i d’Atenció Ciutadana, Sergi Balielles serà el conseller de Turisme, Comerç i de Dinamització, Jael Pozo serà la consellera de Cultura, Educació, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Maria Pilar Gabriel serà la consellera de Socials, Benestar i Gent Gran, i Luis Miquel Ribeiro presidirà la comissió de Joventut i Esports.

El proper dia 4 de gener tindrà lloc la primera Junta de Govern del mandat, amb tots els membres de la majoria, i el dia 11 de gener farem la primera sessió de Consell de Comú que ens permetrà prendre els primers acords. 

Durant el seu discurs en l’acte de jurament, el nou cònsol major va manifestar que el nou càrrec que ara representa és una gran responsabilitat davant de la ciutadania, va dir que comença una nova etapa «on caldrà prendre decisions amb determinació, amb rigor i amb ambició per continuar fent avançar la Massana», va manifestar Baró.

 

ANDORRA LA VELLA - Ferrer anuncia la continuïtat de la reducció del deute

La cònsol major, Rosa Ferrer, renova el càrrec que ha ocupat durant els darrers quatre anys, però amb les sigles noves de Coalició d’independents (Cd’i). La seva voluntat, segons va expressar, és que els consellers de la minoria puguin arribar a integrar-se, en un futur, a la Junta de Govern o en una Junta General, però per ara ja se’ls ha convidat a formar part de les comissions de treball, va informar l’ANA.

A més de Ferrer, Jordi Minguillón va ser nomenat cònsol menor, Eron Estany conseller major, Meritxell Rabadà consellera menor i Manel Bal com a capità del sometent.

La cònsol major va pronunciar un discurs com a cònsol sortint en què va fer referència als quatre anys de mandat, que assegura que han estat marcats per la necessitat de reduir el deute mantenint els serveis i creant-ne de nous, i va indicar que aquesta serà la mateixa línia que haurà de seguir la nova corporació.
Ferrer va insistiren la feina que s’haurà de fer per vigilar les finances públiques, ja que hi ha menys ingressos i s’han de mantenir els serveis. El conseller de la minoria socialdemòcrata Marc Cornella va apuntar que tot i que encara no saben en quines comissions participaran, les preferències serien Finances i Urbanisme.

 

SANT JULIÀ DE LÒRIA - Gil es converteix en la primera cònsol de Sant Julià

Montserrat Gil va predre càrrec ahir com la primera cònsol major de la parròquia laurediana, amb «molta il·lusió i respecte». Gil va manifestar que signa «un compromís amb la parròquia i amb la gent que hi viu, hi treballa i dóna vida als nostres pobles».

Gil, va destacar el treball, la dedicació, l’esforç, el rigor i l’honestedat com alguns dels valors que aplicaran en la seva tasca dins la corporació comunal i va identificar la crisi econòmica com a principal repte a afrontar en el proper mandat. «El Comú no viurà moments de lluïment, però això no ha de ser un impediment per fer que la parròquia avanci amb pas ferm cap a la reactivació i el creixement econòmic», va dir.
El cònsol sortint, JosepPintat, es va referir a la crisi i va indicar que els comuns, com a administració més propera als ciutadans, han de ser els primers a contribuir a millorar el seu futur i va desitjar «una època d’estabilitat política», ja que serà clau per al futur.

El candidat del PSi cap de l’oposició, Rossend Areny,va manifestar que  representarà  «una oposició constructiva». Areny es va mostrar satisfet de que per primer cop el PS estigui dins del comú lauredià.
A més de Gil, Manel Torrentallé va ser nomenat cònsol menor, i Carles Ávalrez, va ser designat el conseller major del Comú; el conseller menor, serà representant per Josep Majoral i Dot Jordi va ser nomenat capità Mustafà .

 

ESCALDES-ENGORDANY - L’objectiu: aprovar el pressupost en breu

La sala de plens del Comú d’Escaldes-Engordany va quedar petita per acollir els assistents al jurament dels dotze consellers que formaran el nou govern de la parròquia, el qual també va comptar amb la presència del cap de Govern, Toni Martí.

Marín va destacar que la responsabilitat pels propers quatre anys serà‘ «treballar amb eficàcia i eficiència amb tot l’equip, majoria i oposició», a més va afegir que es començarà a treballar amb el pressupost perquè segons Trini Marín «s’ha d’aprovar el més aviat possible».

La consellera de l’oposició, Cèlia Vendrell va explicar que l’oposició que duran a terme «direm les coses que no ens agraden i les que hi puguem està a favor ens abstindrem o hi votarem favorablement».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT