PUBLICITAT

El Govern aprova les retallades i pretén iniciar l'aplicació al març

  • Cinca diu que les mesures adoptades suposaran un estalvi de 7'2 milions d'euros el primer any
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els representants de la Plataforma dels funcionaris abans d'una de les reunions amb Jordi Cinca. Foto: EL PERIÒDIC

En l'últim Consell de Ministres del 2011 hi havia «qüestions d'ordre administratiu cabdals» que s'havien d'aprovar, i per això es va dur a terme malgrat les absències del cap de Govern i alguns ministres que es trobaven a la presa de jurament dels comuns. Una d'aquestes qüestions era l'aprovació de la Llei de contenció de la despesa pública de personal, en la qual s'estableixen les retallades definitives als sous dels funcionaris.

Així doncs, el projecte de llei aprovat ahir serà entrat a tràmit parlamentari amb «tràmit d'urgència entre dijous i divendres» amb la demanda que es pugui habilitar una sessió fora de període de sessions per al seu tractament, «i que així pugui ser aprovat en un termini d'un mes i mig, aproximadament», segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca.

El ministre va voler subratllar que a l'hora de fer el projecte de llei s'han tingut en compte les negociacions amb els sindicats, tal i com ho reflecteixen «un parell de matisos». Ara bé, en el tema dels complements, clau de volta de les negociacions, finalment l'Executiu a tirat pel dret. Els complements fixos es retallaran i els variables, com les hores extra, no. Respecte a les diferències que es poden crear entre els diversos departaments de l'administració, Cinca va dir que «s'ha fet de la manera més equitativa possible», i va afegir que, per exemple en el tema de les hores extres «es controlarà que no se'n faci cap abús». Les retallades apareixeran a la nòmina amb una rubrica especial, amb un nom com podria ser «ajust 2012», en el qual apareixerà el tant per cent retallat, «es fa així per què si mai es decideix suprimir-les el funcionari no hagi canviat de posició en la graella», va explicar Cinca.

Per acabar, i seguint amb les demandes dels sindicats, finalment tampoc s'ha afegit al text una data de venciment de les mesures, com volien els sindicats, encara que sí que s'ha concretat que es tracta d'una modificació extraordinària i transitòria.

Les mesures i l'estalvi / El text ratificat recull les tres mesures bàsiques per reduir la despesa: els salaris dels treballadors públics superiors a 3.000 euros es rebaixaran entre un 5 i un 10%, de manera progressiva. De 3.000 a 4.500 euros es reduirà entre un 5 i un 6,5%, de 4.500 a 6.000 euros es rebaixarà entre un 6,5 i un 10%, i als de més de 6.000 euros se'ls retallarà un 10%. En tot cas, els límits marcats apunten que als que cobren poc més de 3.000 euros, la mesura només els pot afectar fins a situar el salari en 3.000 euros. De la mateixa manera, els sous de fins a 2.000 euros, que s'incrementaran en un 2%, només poden arribar a aquest mateix topall. Entre 2.000 i 3.000 euros els salaris es congelen. Aquesta mesura suposarà un estalvi anual de 3,2 milions d'euros, segons va assegurar Cinca.

Pel que fa als triennis – que en cada cas s'esperarà a tancar el trienni actual i serà el següent el que s'eliminarà – el primer any suposarà un estalvi de 191.258 euros, però quan es completi el primer trienni seran 4,2 milions d'euros de reducció de la despesa. A més, el fet d'eliminar un trienni suposarà que aquest ja no és sumarà mai més al sou, i per tan és un estalvi que creix a la llarga.

Finalment, la supressió del sistema de Gestió de l'Acompliment (GAdA) representarà un estalvi de 3'8 milions d'euros anuals.

Així doncs, segons els càlculs del Govern, en els primers dotze mesos d'aplicació s'estalviaran 7,2 milions d'euros; una xifra que augmentarà en els anys següents.

Cinca va voler recordar que aquesta és una mesura extraordinària que ha de finalitzar amb la reforma de la Llei de la Funció Pública, en la qual «jo mateix em vaig comprometre amb la Plataforma a prendre com a punt de partida les Taules de Treball realitzades amb l'anterior Govern». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT