PUBLICITAT

El mal estat del coll d'Ordino obliga a tancar-lo durant tot l'hivern

  • El Comú demana al Govern que la declari carretera general i en costegi les millores
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Una imatge del ral·li d'Andorra pujant el Coll d'Ordino, el setembre passat. Foto: EL PERIÒDIC

Ja fa temps que està en mal estat i el seu deteriorament, tot i la rehabilitació dels murs de sosteniment i de les barreres de protecció, continua. Alguna cinta del servei de circulació alerta d'alguns trams on literalment falta un tros de la calçada. La necessitat de millora ve de temps i en legislatures passades ja havia estat tancada durant una temporada. La manca de diners per reformar-la torna a obligar a la seva clausura al trànsit. És la via que uneix les parròquies d'Ordino i Canillo i que és transitada pel turista que vol accedir al Casamanya i altres paratges naturals, així com per l'amant del ciclisme, com un punt d'entrenament essencial. El coll d'Ordino reclama la seva reforma, perquè des de fa anys que està agonitzant.

A proposta del Ministeri d'Ordenament Territorial, mitjançant una carta, el consell del Comú d'Ordino tradicional del dia dels Sants Innocents va aprovar ahir el tancament de la carretera del coll d'Ordino. El tancament es farà a partir del proper dia 6 de gener i fins a la primavera vinent.

La raó principal és que hi ha certs punts d'aquesta via secundària que estan en mal estat i que ja estan senyalitzats per no poder ser xafats. A més, tal i com va explicar ahir el conseller Patrick Simon, es fa també per la seguretat, ja que durant la temporada d'hivern els maquinistes provinents del COEX treballen per netejar la neu i l'estat de la via suposa un perill per al trànsit pesat.

Simon va explicar que el terreny cedeix i que l'alt cost que suposa l'obra de millora, que consistiria en nous murs de sosteniment, és massa alt per a que el Comú d'Ordino se'n pugui fer càrrec. És per aquest motiu que des del consistori ordinenc ja s'ha traslladat al Govern la demanda perquè la carretera passi de ser secundària a general, per a què així, sigui l'administració central la que hagi de fer front a aquesta millora.

Aquesta proposta no s'ha efectuat de manera formal però sí verbal, segons va assegurar Simon, qui va dir que des de l'Executiu s'estudiarà aquesta possibilitat, perquè ara per ara, encara no s'ha pronunciat al respecte.

Amb aquest tancament durant tota la temporada d'hivern, també es pretén estalviar-se els dos camions diaris que s'utilitzen carregats de sal per poder fer la carretera transitable. L'estalvi serà doncs el de la sal, però també el de no posar en perill els conductors d'aquests vehicles més pesats. A l'altra banda del coll d'Ordino, a la part de Canillo, la carretera sí que serà transitable al menys fins a Montaup.

Per tot plegat, el conseller ordinenc va manifestar que no s'esperen conseqüències del tancament del coll d'Ordino sobre el trànsit que pugui haver-hi. Simon va recordar que en mandats anteriors ja s'havia donat aquest tancament durant l'hivern i no estava encara el túnel del Pont Pla. Tot i això, la carretera necessita d'una millora en la seva estabilitat, perquè a més d'una via secundària que uneix dos parròquies suposa l'escenari de diferents proves esportives, de ciclisme i de motor, entre d'altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT