PUBLICITAT

El Pla de gestió del Madriu entra en vigor 'in extremis'

  • El document, amb els canvis introduïts, va ser publicat ahir al 'BOPA'
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns excursionistes a la vall del Madriu, l'estiu passat Foto: EL PERIÒDIC

No és una innocentada: el Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror va entrar en vigor ahir, 28 de desembre, coincidint amb la seva publicació al BOPA. Els quatre comuns implicats –Encamp, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria– havien donat ja el vistiplau al text, incorporant-hi –això sí– les modificacions proposades des del Ministeri de Cultura. El Govern, doncs, dóna per bo un Pla que arriba in extremis: el compromís adquirit davant de la Unesco per mantenir la inscripció a la llista de Patrimoni de la Humanitat passava per tenir implementat el Pla de gestió en qüestió abans del febrer de 2012.

Les modificacions que va proposar el Ministeri de Cultura al document elaborat inicialment pels comuns, a canvi d'emetre el corresponent informe favorable, afectaven alguns articles «per precisar-los i ajustar-los millor a l'esperit del Decret i al compromís adquirit per l'Estat Andorrà a l'hora de sol·licitar la seva inscripció sobre la Llista del Patrimoni Mundial».

Zonificar i regular els usos / El seu dia, el ministre de Cultura, Albert Esteve, va explicar que l'esperit de les modificacions era «deixar més ben definit el marc jurídic en el qual s'ha de moure la gestió». A més, es va demanar «una regulació dels usos de cada zonificació i dels fluxos de visitants per ajudar a protegir el bé», inscrit a la llista de Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural. En aquest sentit, Esteve va afirmar que, un cop s'implementi el pla de gestió, s'haurà de limitar l'afluència per zones i el nombre total de visitants. Aquesta tasca de control recaurà en la comissió de gestió i el director, quan siguin nomenats.

Quant al trànsit rodat, el titular de la Cultura va remarcar que qualsevol autorització d'accés rodat haurà de tenir un informe vinculant de la Unesco i va recordar que des d'aquest organisme es va valorar molt positivament el fet que a la vall del Madriu no hi hagués trànsit per declarar-lo bé de la humanitat.

Els més crítics amb el Pla de gestió –especialment des del Partit Socialdemòcrata– assenyalen que la Unesco no té competències sobre la vall per decidir si s'hi construeix o no una carretera i que, per tant, no se li pot traslladar a l'organisme internacional aquesta responsabilitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT