PUBLICITAT

El domini '.ad' convenç al 10% del teixit empresarial del país

  • Telecom té registrades 1.594 pàgines amb denominació '.ad', de les quals 549 corresponen a ens públics
EL PERIÒDIC
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Iamtge de la façana del Comú d'Escaldes - Engordany, una de les institucions que utilitza el domini .ad. Foto: EL PERIÒDIC

poc a poc, el domini .ad comença a calar al teixit empresarial andorrà, tot i que a una velocitat molt més fluixa que com ho està fent als dominis nacionals dels països propers. Aquesta opció de terminació per a les pàgines web andorranes, que va entrar en vigor l'any 1996, ha convençut vora el l0% de les empreses del Principat.

Segons les dades d'Andorra Telecom, actualment hi ha registrades 1.045 pàgines web amb aquest domini que han estat sol·licitades per empreses o particulars. I tenint en compte que les dades més recents de la CASS indiquen el sector empresarial andorrà compta amb 9.698 registres, només una de cada deu d'aquestes ha optat per crear una pàgina web amb terminació final corresponent al domini nacional.

En canvi, el domini .ad està totalment estandaritzat entre les institucions públiques del país. Comuns, Govern, ministeris, parapúbliques i d'altres organismes relacionats han sol·licitat amb èxit 549 vegades poder fer ús del domini a l'OMPA (Oficina de Marques del Principat d'Andorra), que és qui s'encarrega de gestionar-ho i de concedir-ho.

En total, en l'actualitat hi ha 1.594 dominis actius, segons les dades d'Andorra Telecom, que és qui rep els resgistres concedits per l'OMPA. Al llarg d'aquest 2011, segons informa la parapública, aquest volum s'ha mantingut força estable, mai per sota els 1.500 però tampoc per sobre dels 1.600. Un fet que demostra que el .ad es consolida però que costa fer créixer la seva presència, sobretot en l'àmbit privat.

Tenint en compte aquestes dades, Andorra se situa entre els països de Guatemala (.gt) i les Illes Maurici (.mu) en la classificació dels dominis nacionals més emprats. O el què és el mateix, a la posició 135. Aquest rànquing mundial l'encapçala Alemanya (.de), amb més de 80 milions de registres de terminació nacional. Les posicions següents són pel Regne Unit i pel Japó.

A Andorra el domini nacional es pot obtenir de dues maneres. Per una banda, amb el registre de Comerç i Indústra o amb un registre d'Associacions, i per altra, com a marca verbal registrada.

El nom de domini sol·licitat i tot el que va abans del .ad ha de ser idèntic al nom comercial o marca registrats. La marca d'estat cal renovar-la cada deu anys i el signe d'estat cada dos, un fet que si no es fa la pàgina web i també el correu relacionat deixen de funcionar.

CENT EUROS ANUALS / Pel que fa als preus, els 1.594 usuaris actius han de pagar al voltant de 100 euros anuals, tot i que també hi ha preus per a contractes de fins a cinc anys que surten més econòmics (400 euros per cinc anys). D'entre els dominis nacionals europeus, el més car és l'espanyol, que pot arribar a costar més de 1.500 euros l'any.

Lluny, per tant, d'Andorra, però és que Espanya també està molt lluny del Principat pel que fa a nombre de pàgines web sota el seu domini nacional. Fins a 1,3 milions de pàgines web tenen com a terminació el .es (el 47% del total al país veí), seguida pel .com, amb 1,1 milions de pàgines i el 40% del mercat. També gestionen un volum destacat de webs el .info, el .org i el .net.

I a Catalunya, el domini .cat ja arriba als més de 52.100 registres. Aquí la progressió al llarg dels anys ha estat espectacular, ja que al 2007 no superaven els 20.000. En aquest cas, registrar-lo només costa 23 euros l'any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT