PUBLICITAT

Desitjos en temps de crisi

  • Els representants polítics tenen en ment els reptes que ha d'afrontar el país de manera imminent i la pròpia responsabilitat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

L'any 2012 serà un any de reptes. La frase pot sonar tòpica, però el fet és que tant el Govern com el Consell General han d'encarar reformes estructurals que, amb tota probabilitat, determinaran el futur d'Andorra a mitjà i llarg termini: procés d'obertura econòmica, implementació d'un nou marc fiscal, revisió de les competències dels comuns i les transferències que reben del pressupost general de l'Estat, i replantejament del model de seguretat social.

Aquest és un país prou petit perquè la ciutadania sigui conscient que hi ha una relació directa entre el funcionament de l'economia a escala nacional i la microeconomia domèstica o personal. També perquè els representants polítics siguin conscients que, mentre es busquen solucions de país, hi ha ciutadans que, a títol individual, estan patint les conseqüències d'una crisi que ja fa massa temps que dura. No és estrany, doncs, que els desitjos del síndic general, Vicenç Mateu, per a l'any que estem a punt de començar tinguin en compte aquesta doble dimensió de la crisi: «El que desitjo és que s'acceleri la recuperació econòmica i que tothom a Andorra pugui disposar d'una feina».

El cap de Govern, Antoni Martí, recorda que la crisi l'estan patint especialment «els treballadors i les seves famílies» i espera «que el 2012 marqui un canvi de tendència, positiva i de sortida de la crisi». Un desig similar al del cap de l'oposició, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu: «Que l'economia millori i que els ciutadans amb més dificultats ho puguin veure. En definitiva, que el país trobi el camí per redreçar-se».

La relació Govern-oposició

Altres desitjos tenen més a veure amb el dia a dia i amb un context polític determinat. Després que la Sindicatura decidís escurçar els terminis de la tramitació parlamentària en el cas del debat de totalitat del pressupost i també en el cas de les lleis fiscals, Bartumeu no s'està de formular el desig següent: «Que s'acabi la prepotència de Martí i del síndic».

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, és conscient que l'any 2012 «hi ha molta feina a fer. Hem de fer-la i fer-la bé; hem de ser capaços de compatibilitzar, des del punt de vista del grup parlamentari, l'agenda legislativa i les mesures a adoptar. Hi ha diverses vies obertes: la reforma de la CASS, les competències i les transferències als comuns, la implementació del nou model fiscal... Són reformes que hem d'assumir amb tota la valentia política».

I, evidentment, un desig que no pot faltar: «Salut, que és el més important». Ho diu el cap de Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT