PUBLICITAT

L'AIVA preveu tancar l'any per sota de les vendes del 2010

  • L'Associació d'Importadors de Vehicles d'Andorra augura un 2012 «incert i preocupant» i amb acomiadaments
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge d'un dels concessionaris de cotxes del Principat. Foto: ANA / D.R.

L'Associació d'Importadors de Vehicles d'Andorra (AIVA) preveu tancar l'any sense arribar a les xifres de vendes del 2010, que van ser de 1.991, mentre que aquest any fins al novembre només s'havien venut 1.632 vehicles, i «difícilment podrem assolir aquesta diferència al desembre», va explicar la presidenta de l'entitat, Maite Mas, que va afegir que pensaven que aquest any el sector milloraria i no ha estat així, i preveu un 2012 «encara incert i preocupant», segons va informar l'ANA.

El sector de l'automòbil, que és un dels de referència per conèixer l'evolució de l'economia, no veu encara símptomes de recuperació. De fet, les xifres de vendes de vehicles se situen a la meitat dels màxims històrics assolits entre el 2002 i el 2005, quan es venien una mitjana de 4.000 vehicles a l'any. Les vendes d'aquest any no assoliran els 1.991 vehicles del 2010, malgrat que al novembre s'hagin fet les mateixes operacions que al novembre de l'any passat. En canvi, a la resta de mesos excepte el maig, les vendes han estat sempre per sota que les de l'any passat. El mes d'octubre, la disminució respecte a l'octubre del 2010 va ser del 22%.

Les causes de la davallada/ La presidenta de l'AIVA va atribuir la davallada de les vendes, iniciada el 2006, a la crisi econòmica, al nombre de persones que han marxat del país, i al fet que la banca ha reduït la concessió de crèdits. Mas va dir que també es pot explicar pel fet que entre el 1998 i el 2005 les vendes s'havien disparat d'una forma molt rellevant tenint en compte les dimensions del país.

LES OFERTES / Per fer front a la situació, els concessionaris opten per oferir molts descomptes en els preus, reduint així els seus marges, i aposten per oferir finançament propi als seus clients, una solució que «comporta un risc afegit per al negoci», va explicar Mas, i que, per tant, només poden optar-hi les empreses més grans. D'altra banda, les empreses del sector també es veuen obligades a reduir despeses, començant per les inversions i, com a últim recurs, fent acomiadaments.

De cara al 2012, Mas no es va mostrar gaire optimista, ja que «no es veu millora en un futur immediat», i per tant, afronten l'any vinent amb «molta incertesa».

De fet, la presidenta de l'AIVA considera que la situació no és tan greu com perquè alguns negocis hagin de tancar, però sí que es poden continuar produint acomiadaments.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT