PUBLICITAT

Delimitar el territori

  • El llibre Andorra la Vella sense límits pretén establir les fronteres parroquials definitives
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista general de la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: EL PERIÒDIC

Durant moltes centúries, els andorrans coneixien el seu terme pam a pam. Muntanya i vall eren dos elements geogràfics, dos àmbits econòmics, però un únic espai.

Essent el territori la font dels seus ingressos, el vigilaven gelosos perquè no fos usurpat o, simplement, usat per gent aliena. Així, fins al segle XX, l'agricultura, la ramaderia i l'explotació forestal va portar els veïns de cada terme a responsabilitzar-se'n amb un sentiment de copropietat de cada arbre, cada prat, cada roca i cada curs d'aigua del «seu» terme. Com és lògic, l'ús del medi natural i la responsabilitat de la seva defensa i vigilància van portar al conflicte territorial amb les entitats veïnes sobre els límits dels respectius termes.

Ara bé, la vigilància del terme no va ser constant al llarg del temps. En èpoques de poca pressió sobre els recursos van aparèixer usos diversos més enllà dels límits territorials, que amb el temps generarien disputes i plets.

El 1930 la dinàmica protectora de les fronteres territorials es va trencar, conseqüència dels canvis socials i econòmics de les Valls. Una relaxació que va culminar a la dècada de 1970 amb la terciarització i la conversió de l'Andorra rural en urbana. Prova d'aquesta relaxació va ser la incomprensió de la complexitat dels límits i drets d'empriu de les parròquies del Principat i l'elaboració d'una cartografia oficial amb importants buits en la divisió administrativa, fruit de la manca de consens a l'hora d'interpretar documents antics i d'establir límits definitius entre les parròquies.

A principis del segle XXI, aquesta situació esclata: els treballs de planificació i ordenació del territori, i la confecció posterior dels cadastres, porten el problema al centre del debat i es clama ja, de forma urgent, per la solució i l'establiment oficial dels límits territorials dels territoris.

El llibre Andorra la Vella sense límits, obra del doctor Jacinto Bonales per encarreg de l'ex cònsol major Francesc Xavier Mora, és una aportació per dilucidar el procés històric de la creació i mutació dels límits de la parròquia d'Andorra la Vella amb el propòsit de poder establir, en base a unes dades fiables, els límits del territori parroquial. L'estudi s'ha basat en dues metodologies: la consulta de tots els arxius necessaris existents i posteriorment s'ha fet un treball de camp exhaustiu sobre les creus de terme i altres fites de delimitació.

El llibre es presenta avui a les 6 de la tarda al Centre Cultural de la Llacuna i els veïns de la parròquia el podran recollir a Casa Comuna.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT