PUBLICITAT

L'esquí, a ple rendiment

  • Els professionals van poder tastar la nova oferta culinària a càrrec de Jubany
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Visa dirigeix unes paraules als membres de la FAE, a Arcalís. A la galeria, Vidosa, Gutiérrez, Esteve i Marin. Foto: EL PERIÒDIC

«Avui ja no n’hi ha prou amb el talent»

CARLES VISA Director tècnic de la FAE

Visa és l’home que exigeix i posa ordre, és el veritable director d’orquestra a la FAE.

–Acaba de començar la temporada, però ja s’han vist coses interessants.
–Penso que tenim corredors que ja estan bé, dins dels objectius, que ja ens estan marcant que faran una bona campanya, i d’altres que estem una mica a l’expectativa en les pròximes carreres. Encara queda molta temporada i d’aquí fins al final espero que aquests corredors puguin acabar de realitzar els bons resultats que esperem.


–Ha fet el discurs a tots els esquiadors en l’habitual pica-pica de Nadal, d’agraïment de l’esforç que fan però també amb un punt d’exigència. La veritat és que vostè no calla mai una crítica si hi ha.
–Els objectius que adaptem i tots els reptes que fiquem als nens estan adaptats a la seva edat o a la seva categoria. A banda d’això, també hem de ser molt conscients que hi ha una sèrie d’ajudes i espònsors que ens donen suport i confiança, i evidentment des de la federació i des del rol que em toca a mi assumir crec que el que he de demanar és que hi hagi treball, que hi hagi seriositat i sobretot que els diners que ens donen que es vegi que traiem un profit i no els llancem, i per això els objectius que s’han d’assolir.

–Envia un missatge amagat que diu que per arribar lluny hi ha d’haver un gran esforç.
–Pensa que avui ja no hi ha prou amb el talent. Cada vegada hi ha més competència, més corredors, i tots amb molt talent, però es necessiten hores de feina. Ells ho han de saber tot això.

–Valori els resultats puntuals que ha hagut fins el moment.
–Corredors com Lluís o Mimi, malgrat la lesió, o Laura o Joan Verdú, estan ja dins dels objectius, estan fent bé els deures. El Roger ha ensenyat maneres en proves FIS però ens ha de fer aquests resultats en Copa d’Europa i pensem que ho pot assolir. La resta hem d’esperar. Kevin i Marc estan en una bona línia, molt motivats, i els joves han d’anar millorant, tot i que també hem vist algunes coses bastant bones.

–¿I els plans per al Francesc Soulié?
–Encara no els puc avançar, però en breu ho farem.


 

«La competitivitat fa que evolucionis»

ROGER VIDOSA Esquiador

Els podis a Noruega fan veure a Vidosa les coses d’altra manera, però amb exigència.

–¿Com s’ha vist en l’inici de temporada?
–M’he vist força bé, el treball que he fet a l’estiu i a la tardor s’ha vist ara, amb resultats, amb tres podis. Ara falta incidir més en proves de més dificultat, continuant esquiar amb aquest nivell, mantenir la forma i en funció de com vagi, programa les curses que queden.

–Aquests podis han d’ajudar mentalment.
–Clar, sempre fer podi és una alegria i mires amb molt més optimisme les curses que han de venir. Això també és conseqüència del treball i un ho agraeix.

–No sé si és una impressió particular, però fa l’efecte que l’equip està donant un salt. ¿Vostè ho nota?
–Sí, en línies generals la federació en el sector d’esquí alpí està fent aquest salt i crec que és gran. Tots els joves estan fent millor resultats que nosaltres anys enrere i això és molt significatiu. Els grans, de moment, hi ha una progressió, una evolució tècnica i també a nivell de resultats per la majoria, i penso que és fruit del treball i que continuarà així.

–Ja es va dir que amb l’aparició del Kevin la competitivitat faria augmentar el nivell.
–Els resultats d’un motiven els altres a fer-ho igual o millor. La competitivitat és el que fa moure l’esport d’elit, el que fa que evolucionis i que hi hagi motivació.

–¿Quin és el seu objectiu concret de la temporada?
–Com que no hi ha Mundials ni Jocs Olímpics realment és augmentar el meu nivell, sobretot en gegant, supergegant i descen. En eslàlom continuaé fent però més enfocat cap al gegant. I sempre que pugui fer Copes d’Europa, estar entre els 30 primers. Si mai anés bé, intentar fer una Copa del Món, i el mateix, intentar entrar entre els 30.

–¿Està a gust amb el seu esquí? ¿Gaudeix?
–Ara mateix estic en forma, no tinc cap molèstia. Em sento bé sobre els esquís i gaudeixo, sí. Quan no ho faci, prendré una decisió.

–¿La pròxima cursa?
–Fins al gener, cap. Ara és tot preparació.



«Intento pensar en altres coses, no miro resultats»

MIREIA GUTIÉRREZ Esquiadora

Lesionada i amb dolor, la Mimi mira la temporada amb altres ulls.

–¿Com canvia l’any amb aquesta lesió a l’espatlla?
–No sé si arribaré a les Copes d’Europa de finals de gener, ara les Copes del Món tindré dos o tres a final de temporada, em perdo quatre d’ara. Canvien els objectius i seran més difícils. Els resultats que volia fer jo per aquest any, canviaran.

–Tot dependrà també de l’evolució.
–Dijous vaig fer una ecografia i també tinc un tendó tocat, una tendinitis, que també es curarà amb el repòs que faig, però el 27 de gener són les Copes d’Europa i és molt, molt just. Després d’un mes de repòs sabré una mica més.

–¿Com viu una caiguda així i les conseqüències de la immobilització?
–No em senta bé, em fa ràbia, ara vinc i veig a la gent esquiar... Intento pensar en altres coses, no miro resultats, quedo amb els amics i treballo per recuperar-me.


 

«Puc arribar lluny, hi crec i per això hi treballo»

KEVIN ESTEVE Esquiador

És la bala: en descens, de moment és l’aposta andorrana.

–L’inici de curses, pobre.
–Ha estat difícil, tot el que hem fet no ha estat gran cosa. Ara el nivell comença a ser-hi però fa falta molta més intensitat i entrar bé a l’hivern.

–Bormio, Copa del Món, ¿pot marcar la temporada?
–Marxem el 26, és una prova molt important i sí que pot llançar la temporada. És una pista que no he fet mai i és molt difícil, potser una de les més complicades.


–És vostè l’alternativa de la velocitat. ¿Això pressiona?
–Dono el millor que tinc. A la velocitat s’arriba tard, jo corro amb gent deu anys major que jo. He d’anar tranquil i un dia sortirà. Tinc 21 anys i molt per aprendre.

–¿Vostè pensa que pot arribar lluny?
–Sí, hi crec, i per això hi treballo. Serà d’aquí a un temps.

–I la mirada posada en...
–Circuit europeu de Copa del Món i els resultats vindran sols. No tinc res establert.


«En Copa del Món ser dels 20 primers és realista»

LLUÍS MARÍN Surfista de neu

Marín pensa en cites mundialistes, i ho fa amb barreja d’optimisme i realisme.

–¿Objectius?
–Amb la federació ens havíem marcat estar entre els 30 primers a la Copa del Món, però jo des de principi de temporada tinc d’objectiu personal de ser entre els 20 primers a la general. En la primera carrera a Telluride vaig ser 19è i em dóna confiança per seguir treballant.

–¿Quantes proves farà de Copa del Món?
–Set. Entre mig tindré algunes FIS i Copa d’Europa per agafar punts, i per entrenar.

–Parla de ser entre els 20 primers perquè hi confia.
–No és gens fàcil, però trobo que és realista. No crec que hi hagi cap problema per obtenir-ho perquè crec que puc.

–Les lesions que ha patit al llarg dels anys, ¿afecten a l’hora de competir?
–Ara ja no. Tinc una mentalitat diferent, ho enfoco d’altra manera. Si em diverteixo, al final sortirà com vull.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT