PUBLICITAT

Vot de confiança al Govern

  • Frenar el dèficit i l'obertura econòmica són dues de les ?clàusules' per no baixar el rating
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha comparegut acompanyat de la cap de Relacions Internacionals del ministeri, Clàudia Cornella. Foto: ANA

Si fem un paral·lelisme amb l'avaluació escolar, «Andorra estaria a la franja del notable», va explicar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que va valorar molt positivament que l'agència de qualificació Standard & Poor's hagi mantingut la qualificació a Andorra d'A/A-1.

Seguint amb el paral·lelisme, l'avaluació que fa l'agència, com la dels professors, també és continua. De moment, aquest any ha decidit fer un vot de confiança al Govern avalant la seva línia estratègica, però si aquest no compleix amb les polítiques que anuncia, ja sigui en termes de reducció del dèficit públic com en l'aprovació de les lleis necessàries per a l'obertura econòmica, i perd la credibilitat, el més probable és que la nota baixi.

De moment, però, la decisió de mantenir la nota beneficiarà el país «tan a l'hora de captar inversors com de negociar el finançament del deute»; en aquest sentit, Cinca va voler subratllar que «un país amb un deute de 1.000 milions d'euros ha de ser creïble perquè aquest deute s'ha de finançar». El ministre de Finances va advertir que «aquest és només un petit pas i que cal complir amb les reformes anunciades» per no perdre la credibilitat, «tal i com hem anat fent els darrers mesos», ja que, com va recordar, existeix el risc de tornar a ser avaluats abans del període d'un any.

De totes maneres, tot i complir les previsions, el ministre també va reconèixer que «si hi ha una continua baixada en els països del nostre entorn» pot ser que la qualificació andorrana també acabi veient-se devaluada. De fet, en l'informe emès per Standard & Poor's, es manté l'outlook negatiu (o perspectiva negativa). La cap de Relacions Internacionals del Departament de Finances, Clàudia Cornella, va explicar que, a diferència de l'any passat, «el motiu d'aquest any és l'entorn econòmic negatiu i no la situació interna del Govern».

L'AVALUACIÓ/ Segons el ministre Cinca, «l'agència valora la línia estratègica governamental» i, per avaluar-la, ha tingut en compte bàsicament quatre qüestions: en primer lloc, l'esforç per «aturar el dèficit creixent», seguit d'haver «fixat un horitzó creïble però ambiciós per aconseguir l'equilibri pressupostari»; en tercer lloc, ha valorat l'estratègia de l'obertura econòmica, i, finalment, també ha valorat positivament la majoria parlamentària amplia amb la que compta el Govern, «que dóna la garantia que tot allò que s'ha anunciat es farà».

PROACTIVITAT EN LES RELACIONS/ Cinca va voler destacar la feina feta per Cornella, ja que aquesta ha estat l'encarregada de mantenir les relacions amb l'agència durant sis mesos amb «transparència i fluïdesa», una de les claus, segons el ministre, que ha permès mantenir el rating. Cornella va explicar que «hem estat proactius contestant les demandes de l'agència, i hem anat explicant les novetats per mostrar que el Govern actual té una estratègia i que està fent anar les eines que està dient». Cornella va fer palès el seu compromís de seguir explicant l'estratègia del Govern a l'agència de manera constant: «No esperarem a l'any que ve».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT