PUBLICITAT

L'esquiador Xavier Barios mor en topar contra un canó a Arcalís

  • El paralímpic andorrà de 54 anys va patir una forta contusió mentre esquiava a la pista de la Portella del Mig
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Xavier Barios, competint en una cursa dels Paralímpics al 2006. Foto: EL PERIÒDIC

«Quan caus et fas molt mal; si perds el control és patacada segura i grossa». Així explicava Xavier Barios la seva experiència esquiant amb cadira adaptada en una entrevista que El PERIÒDIC D'ANDORRA li va fer amb motiu de ser nominat a ‘Andorrà de l'any' el 2007. La patacada forta li va arribar ahir. L'accident que l'esquiador andorrà va patir ahir a Arcalís al voltant de les 10 del matí va acabar amb la seva vida. Segons fonts de la mateixa estació, el paralímpic, que havia complert els 54 anys, va topar, per causes desconegudes, contra un canó de neu a la pista de la Portella del Mig. Evacuat a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Bario va morir per les lesions causades en una forta contusió.

En produir-se l'accident, l'equip de pisters socorristes van traslladar ràpidament la víctima al centre mèdic del sector, on el metge, juntament amb el Servei d'Urgències Mèdiques (SUM) que es va desplaçar immediatament a Arcalís, van decidir evacuar l'esquiador en helicòpter fins a l'hospital, on a causa de les greus lesions provocades per l'accident, va perdre la vida, segons van manifestar des de l'estació d'esquí.

La investigació sobre l'accident a la pista pretén esbrinar quina va ser la causa que va provocar que Barios anés a topar contra el canó de neu.

Vallnord va manifestar en el seu comunicat que lamentava profundament aquest tràgic accident. Una pena compartida perquè Barios era membre de la Federació Andorrana d'Esports per a Minusvàlids (Fadem)i també de la Federació Andorrana de Discapacitats (FAD). Ahir els companys d'aquests organismes i d'altres ploraven la seva pèrdua perquè Barios no només era conegut per la seva trajectòria esportista i ara com a pare del jove Gabriel Barios de la FAE, sinó que era qualificat com un gran amic per tots ells.

El mateix director de Vallnord, Martí Rafel, va recordar-lo com una persona molt apreciada per l'estació, on acostumava a entrenar regularment.

Albert Llovera, membre de la Fadem, qui va estar parlant feia pocs dies amb ell, va manifestar ser amic seu i el va definir com «un home que va ser impulsor dels equips d'esquí al país, un home que feia moltíssimes coses i que no parava mai».

Ester Fenoll, vicepresidenta de la FAD, i amiga de Barios, estava ahir molt afectada i no es podia creure la mala notícia. «És una persona que ha tingut una trajectòria de vida admirable», va explicar Fenoll entre llàgrimes.

Des de la FAE, el seu director tècnic, Carles Visa va recordar les bones relacions que tenien amb ell per ser pare de Gabi però també «perquè era un apassionat de la neu, ha estat una gran putada», va manifestar Visa.

Barios sabia del perill de les patacades, com deia ell, quan esquiava en cadira, però també declarava en l'entrevista esmentada que quan «deixes d'esquiar i et vas fent enrere, deixes de fer coses per por i acabaries assegut al sofà de casa». Barios, per als que el coneixien, no volia quedar-se a casa.

El final de l'any passat va tacar també de negre la pràctica de l'esquí. A la mateixa estació de Vallnord van perdre la vida una jove madrilenya de 14 anys i un conegut empresari valencià de 44 anys mentre esquiaven durant les vacances de Nadal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT