PUBLICITAT

La Consellera de Finances no vota a favor del seu propi pressupost

  • La Corporació aprova uns comptes rebaixats de 32 milions, amb l'abstenció del PS
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Montes s'abstén després que Riestra votés a favor, ahir. Foto: ANA

les desavinences entre els consellers del Comú d'Andorra la Vella s'han mantingut abans, durant i també després de les eleccions comunals. I el Consell de Comú celebrat ahir, per tal de sotmetre a votació el pressupost per a l'any vinent, no va ser una excepció. Els actuals consellers de la majoria no van saber posar-se d'acord ni en la votació d'un document pressupostari elaborat per ells mateixos. Després d'una llarga exposició justificant el per què d'uns comptes públics de 32 milions d'euros i de contenció per l'any vinent, la consellera socialdemòcrata de Finances, Begoña Montes, va informar que no votaria a favor del pressupost i que se n'abstindria. I la troca encara es va embolicar una mica més, ja que qui va votar a favor va ser l'encara conseller de l'oposició, Jordi Minguillón. Resultat, cinc vots a favor i set abstencions (del PS, de Josep Anton López Alcántara i Pere Cervós).

El motiu del «no», segons va comunicar posteriorment en roda de premsa Montes, és que com a consellera de Finances «estic obligada a fer un pressupost, però aquest tindrà una gestió a càrrec de la nova Corporació». Montes va defensar «la llibertat, com a consellera socialdemòcrata, d'abstenir-se» i va assegurar que els comptes eren de caire «molt tècnic». A més, el document era únicament «una presentació de les propostes de tots els departaments» i ella només es va dedicar a reunir-les i a concretar-les amb el servei tècnic de finances.

Però aquesta funció al·legada per Montes va ser desmentida per Minguillón, que ahir ja va fer la roda de premsa amb la cònsol Rosa Ferrer. El conseller de Cd'I va assegurar que ell havia assistit a les reunions d'elaboració del pressupost i que Montes va defensar-lo i «va fer-li de mare». «És tot surrealista i no ser a què estem jugant, si pensa que no és el seu pressupost millor que accedeixi a dimitir», va manifestar.

També va ser crítica la cònsol, que va lamentar que a l'hora de votar hagués primat «la disciplina de partit per sobre la coherència política i personal». Finalment, Cervós, es va mostrar sorprès perquè «pensàvem que al Comú d'Andorra la Vella ja ho havíem vist tot». Segons Cervós, «s'ha de ser consellera fins al final».

un comú rebaixat un 8% / En el que sí que es van posar d'acord tots els consellers és en que aquest pressupost és «de contenció» i encaixa en les propostes anticrisi aplicades des de fa un any. Encara és més de contenció que el del 2011 ja que ja s'ha rebaixat un 8,1%, situant la xifra en els 32 milions d'euros. Minguillón va destacar-ne aspectes com la reducció del 2,2% del capítol 1 dedicat a personal gràcies al fet de no cobrir les places vacants que deixen les persones jubilades, a la reducció del 5% dels sous dels consellers i a l'eliminació dels consellers a ple temps (a excepció dels cònsols). La despesa de béns corrents i de serveis també baixa, un 22%, gràcies a l'eliminació del pressupost dels 1,8 milions que es van pagar aquest any als bancs per la sentència de les taxes d'higiene i enllumenat. Les inversions reals s'han establert en 963.000 euros, un 4,5% menys que l'any passat, i es destinaran a manteniment a la via pública, va explicar Ferrer.

El que augmenta, en canvi, és la partida destinada a transferències corrents, un 16%, a causa de les col·laboracions a entitats culturals, federacions i clubs esportius, escoles o associacions de pares.

En relació al capítol d'ingressos, s'ha pressupostat el mateix que l'any passat d'impostos directes, gairebé el doble en concepte d'ITP (serà de 600.000 euros, degut també a com està anant l'any) i en canvi hi ha un 23% menys de taxes i d'altres ingressos, degut «al menor volum d'activitat».

Amb tot, segons Montes els números «demostren que s'ha acabat la festa», una sentència la qual «ja ens hagués agradat que s'hagués aplicat ara fa quatre anys», va criticar Cervos. A diferència de llavors, aquest pressupost «no hipoteca als propers consellers», va assegurar.

Ferrer va assegurar que tot i la contenció, no es tocarà cap servei necessari per la ciutadania. La cònsol va explicar que al pressupost s'ha volgut «donar resposta a les dones amb baixos ingressos econòmics», amb aspectes com les escoles bressol, el bus comunal o la Casa Pairal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT