PUBLICITAT

S&P confirma el ràting d'Andorra, però alerta de l'impacte en l'economia de la crisi a Espanya

  • L'agència ha ratificat les notes a llarg i curt termini del deute d'Andorra, que es manté en 'A/A-1', encara que amb perspectiva "negativa"
23122011_cinca
El ministre de Finances, Jordi Cinca
L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor 's ha ratificat les notes a llarg i curt termini del deute d'Andorra, que es mantenen en A/A-1, encara que amb perspectiva "negativa" a causa dels riscos derivats de la crisi que travessa l'eurozona, en particular Espanya, principal soci comercial del Principat.

L'agència destaca que la qualificació d'Andorra es fonamenta en l'estabilitat de les institucions polítiques, així com per la relativa prosperitat de la seva economia, el PIB per càpita va arriba aquest any als 43.250 $ (33.270 euros), i el procés de consolidació fiscal està en curs.

Per contra, S & P assenyala que l'absència d'un banc central al país, la relativament escassa diversificació de l'economia i el gran tamany relatiu de les seves entitats bancàries són factors negatius a l'hora d'analitzar la qualificació d'Andorra.

"En la nostra opinió, el model econòmic d'Andorra s'ha vist sota una considerable pressió causa de la seva estreta base econòmica", assenyala l'agència, que observa a més un "estancament" en el sector turístic andorrà.

"Ja que Espanya travessa una prolongada debilitat en el seu creixement econòmic, la situació es podria veure agreujada perquè es tracta del principal soci comercial d'Andorra i font de prop del 60% de les arribades de turistes al país", adverteix.
La perspectiva és negativa a causa de la debilitat econòmica que preval a nivell europeu. Com a punts febles, l'agència de qualificació parla de la poca diversificació econòmica, i la pressió que suporta el model econòmic pel fet que el sector turístic i comercial s'ha estancat i perd competitivitat, l'excessiva dependència amb Espanya, i la davallada del sector de la construcció, que xifra en un 18% entre el 2006 i el 2010. Per tot plegat, indica que el PIB ha disminuït un 12 entre el 2007 i el 2010.

Standard & Poor's valora positivament que el Govern planegi obrir l'economia a la inversió estrangera directa, i remarca que el sector bancari ja està completament obert. També menciona les mesures per revertir el deteriorament de les finances públiques millorant els ingressos amb la introducció dels nous impostos, i proposant-se reduir la massa salarial del sector públic. L'agència també fa referència a la reforma del sector de la salut, cosa que pot comportar incentius per captar professionals mèdics al país.

Standard & Poor's estima que el deute del Govern representa al voltant del 35% del PIB, i espera que comenci a disminuir a finals del 2012.

L'agència també indica que les ràtios de solvència i liquiditat del sistema bancari se situen en el 22,8 i el 71,8% respectivament, i destaca la grandària del sector en relació al tamany de l'economia, assegurant que els actius agregats dels bancs representen el 500% del PIB. En l'informe també es posa de manifest que la signatura de l'acord monetari autoritza oficialment Andorra a usar l'euro i a encunyar moneda, però no atorga als bancs accés directe a les facilitats de finançament del Banc Central Europeu, sinó que ho han de fer a través de les seves filials a la Unió Econòmica i Monetària contra actius de garantia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT