PUBLICITAT

Vives diu que l'austeritat no ha de minvar la solidaritat pública

  • El copríncep destaca que l'obertura econòmica no ha de suposar la pèrdua de sobirania
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Les autoritats polítiques aplaudeixen el discurs de Joan-Enric Vives, ahir al palau episcopal de la Seu d'Urgell. Foto: EL PERIÒDIC

el discurs de Nadal del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, dedicat a tot el poble andorrà i en presència dels representants de tota la classe política, social i econòmica del país, es va centrar en la situació difícil per la qual passa l'economia andorrana. Vives va manifestar que l'austeritat i l'esforç en la contenció pressupostària que des de les administracions estan fent no ha de repercutir ni afectar les necessitats tant públiques com privades. El copríncep episcopal també va fer referència a l'obertura econòmica i va manifestar que pot airejar àmbits interns dependents i vitals per al desenvolupament.

«L'austeritat, que s'imposa en allò que és públic com en allò que és privat, no ha de minvar la solidaritat ni els sacrificis, tant enfront de les necessitats públiques, com enfront de les necessitats dels ciutadans que poden veure's afectats desfavorablement», va manifestar Vives ahir en el seu discurs de Nadal.

Unes conseqüències, les de la crisi, que també va reiterar en la darrera part del seu parlament manifestant la necessitat de la cooperació conjunta «per retrobar el camí de l'honestedat i la proporcionalitat en els negocis i el guany, sense abusos financers», va dir, destacant tot seguit que s'ha de renunciar «a viure per damunt de les nostres possibilitats i això ja ha de ser tasca educativa des de la família», va manifestar.

Pel que fa a l'obertura exterior, com un altre eix central del discurs, Vives va remarcar que pot allunyar «l'asfíxia en molts àmbits interns dependents i vitals per al desenvolupament del Principat». El copríncep va manifestar sobre la relació d'Andorra amb la Unió Europea, que ara «plana una ombra d'incertesa, de confusió i de risc de pèrdua d'objectius que es consideraven sòlidament aconseguits». Per tant es recomana «avançar lentament i amb especial cura per preservar els diversos àmbits de la sobirania andorrana», va afegir.

Pel que fa a l'acord entre el Principat d'Andorra i la Santa Seu, l'arquebisbe d'Urgell va recordar que vol fer efectiu el seu desplegament i mantenir les relacions de col·laboració entre l'Església i les autoritats de l'Estat.

L'arquebisbe va voler felicitar el Nadal als andorrans i va fer una especial menció als cònsols sortints, a qui els ha agraït la seva dedicació a «la cosa pública», i als futurs cònsols, a qui ha desitjat molts encerts.

La recepció de Nadal, que es va celebrar al Palau Episcopal, va comptar amb la presència de les autoritats més destacades del país. El cap de Govern, Toni Martí, el síndic i la subsíndica generals, Vicenç Mateu i Mònica Bonell, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, també hi van estar presents. La cerimònia va començar amb la recepció del copríncep que va saludar un a un tots els convidats en el tradicional passamans, i va continuar amb el discurs de Nadal, i després tots els presents van poder gaudir d'un pica-pica a la sala per brindar per unes bones festes de Nadal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT