PUBLICITAT

Escaldes 2011: un any de capitalitat i 18 voluntaris

  • L'any se salda amb 807 activitats a tot el país i una despesa de 323.235 ?
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Planelles i Moles, amb els exemplars de l'Anuari, ahir al comú escaldenc. Foto: EL PERIÒDIC

Falta encara l'últim capítol d'Escaldes 2011: ja saben, la transmissió de la cavalcada de Reis conjunta per TV3. Serà llavors quan s'abaixarà definitivament el teló de la Capital de la Cultura Catalana, més enllà de la cerimònia de clausura i traspàs de poders –a Tarragona, segur que ho recorden– que va tenir lloc ara fa quinze dies al CIAM. Però el comitè de presidència es va reunir ahir per última vegada per fer balanç. I els números pelats diuen que durant l'any de capitalitat s'han organitzat a tot el país –perquè Escaldes 2011 va ser des del primer moment, com insisteix el president del comitè de treball, Pere Moles, precisament això: un projecte de país– un total de 807 activitats diferents, 131 de les quals a Escaldes, dividides entre els set apartats temàtics: Herència, Art contemporani, Festes i tradicions, Lletres, Música, Teatre i dansa, i Audiovisuals. També s'han generat 308 «impactes mediàtics» en premsa escrita –se'n diu així de les referències periodístiques–, i el portal web que ha rebut més de 20.000 visites. També es van passar ahir comptes: Escaldes 2011 s'ha cruspit un pessic de 323.235 euros, el gros dels quals s'ha destinat als apartats de Programació (171.000 euros) i Promoció (100.000). Pel que fa als ingressos, el comú de la capital hi va aportar 163.235 euros –substancialment per sota dels 200.000 inicialment previstos– mentre que els altres sis comuns van fer sengles aportacions de 10.000 euros; el Govern, una de 20.000; i el patrocini privat i parapúblic van contribuir amb els 80.000 euros que falten.

Fins aquí, l'haver d'Escaldes 2011. Cal sumar-hi, abans de canviar de terç, l'agenda trimestral, la fita de la qual més satisfet se sent Moles i que queda ara en mans del Govern: el ministeri de Cultura hereta el «savoir faire» –va dir– d'una eina que es presentarà en la nova versió de forma imminent. Exclusivament electrònica, d'altra banda: s'ha acabat l'agenda en format paper, ni la trimestral de la Capital ni la guia Un mes a Andorra d'altres èpoques. A l'altra plat de la balança cal posar-hi, en canvi, el nul ressò que van obtenir les crides a la participació ciutadana efectuades per l'organització. Moles ho va resumir en dues xifres clamoroses: mentre es preparava el programa de la capitalitat es van distribuir 28.000 díptics que demanaven la participació de la població: «Només 18 ciutadans se'ns van oferir com a voluntaris», conclou. «És evident que no ha funcionat. La gent no s'hi ha involucrat, fins al punt que ens ocasions hem hagut de ser nosaltres els que anàvem a buscar músics, per exemple, per oferir-los la possibilitat de participar; i n'hi ha que ens han dit que no».

En qualevol cas, i com remarcava ahir el president del comitè de treball, la capitalitat ha servit per col·locar Escaldes en una lllista de ciutats de primeríssima fila, des de Badalona, que va ser la capital del 2010, fins a Tarragona, que ho serà el 2012. Queda aquest lloc honorífic; queda també l'Anuari de la capitalitat que es va presentar ahir, i queda per últim l'«esperit» de l'agenda conjunta, per dir-ho amb la paraula que va utilitzar la comissària., Montserrat Planelles. Un «esperit» que hauria d'evitar que s'encavalquin en endavant dos o més actes culturals el mateix dia. Demanda, però, tan vella, tan repetida i tan contumaçment ignorada per uns i altres que, la veritat, a aquestes altures només es pot escoltar amb escepticisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT