PUBLICITAT

Un viatge al passat dels hortolans d'Andorra

  • El llibre Els padrins dels horts «permet conèixer el passat per encarar el demà»
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Alguns dels hortolans fullegen el llibre Els padrins dels horts. Foto: ANA

la Fundació Julià Reig, impulsora dels horts socials, va presentar dimecres la tercera col·lecció de llibres sobre els horts que parla sobre els padrins que els conreen i que hi dediquen el seu temps. El llibre Els padrins dels horts, de Meritxell Ros i Sílvia Arrú, és el resultat d'un projecte de comunicació que ha reunit els hortolans i les autores en diverses sessions per compartir experiències i alhora mantenir la cohesió social. La iniciativa és doncs com «un viatge al passat que permet entendre ‘l i saber com encarar el demà», van explicar les autores en declaracions recollides per l'ANA.

Més d'una trentena de padrins de diverses parròquies, que treballen els horts socials dels comuns, van participar en el projecte de la Fundació Julià Reig desenvolupat per Meritxell Ros i Sílvia Arrú i que ha congregat els hortolans en diverses sessions per compartir les seves experiències i fomentar la relació social als horts.

Els VALORS TRADICIONALS/ En les trobades es van abordat diversos temes cronològicament, segons va explicar Sílvia Arrú, amb l'objectiu de fomentar la cohesió de grup i poder tenir vivències i valors tradicionals que no tenen tant els joves. En el llibre Els padrins dels horts els hortolans expliquen com van viure la seva infantesa, joventut, l'edat adulta o la seva maduresa. Segons Jaume Rossa, que té un hort a Canillo, en general «tot ha millorat» i va posar com a exemple el cas de l'alimentació. «Abans no hi havia abundància i els plats eren els mateixos», va reconèixer. Altres van explicar els càstigs que rebien a l'escola o com vivien les nits de reis. Per tot això, és un llibre «que toca al cor», va destacar Julio Rivas d'Ordino. A més, també hi havia hortolans de diferents països, segons van explicar les autores, de manera que s'han recollit vivències molt diverses. Alguns era la primera vegada que s'endinsaven en l'aventura de tenir cura d'un hort, d'altres ho mantenen com una tradició familiar, però tots ells van valorar positivament l'experiència i el poder compartir els seus valors a les noves generacions. «És una llavor que algun dia donarà el seu fruit», va sostenir Rivas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT