PUBLICITAT

Benvinguts russos

  • Nous cursos de llengua d'Ski Andorra per fer sentir als turistes de Rússia com a casa
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pisters fan classe a les instal·lacions d'Ski Andorra, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Primer van ser uns pocs, i veure'ls passejant pels carrers del país ens sorprenia. Ens sorprenia també la seva generositat a l'hora de gastar als nostres comerços, la seva roba cara i impol·luta per anar a esquiar. Però poc a poc l'excepcionalitat es va anar convertint en norma. I cada any, sobretot en temporada de neu i encara més concretament durant el gener (que és quan ells celebren vacances), Andorra s'omple de turistes russos. Uns visitants anel·lats en temps de crisi, tenint en compte la seva capacitat adquisitiva i les seves ganes de comprar.

El primer pas el van fer els comerços, que van omplir els seus aparadors amb cartells en rus per captar la seva atenció. Però no era suficient, i va ser el Govern el que va moure fitxa. Fa un mes va obrir una quota excepcional (fet insòlit) per a poder trobar persones relacionades amb el sector del comerç que sabessin parlar rus. Cent en total.

I ara és Ski Andorra el que mou fitxa. Perquè a més de comprar, els russos esquien, i molt. Gasten a pistes i no només en forfet. I per aquest motiu se'ls ha de cuidar.

Tal i com explica la seva directora, Marta Rotés, aquest ha estat el primer any que han posat en marxa uns cursos de llengua russa per tal d'oferir nocions bàsiques de la llengua eslava als pisters, responsables de vetllar pel bon funcionament i la seguretat dels esquiadors durant la seva pràctica de l'esquí. En aquesta primera edició han estat 15 els treballadors, tant de Grandvalira com de Vallnord, que han rebut coneixements russos per poder mantenir una mínima, encara que sigui de quatre paraules, conversa amb els esquiadors. Es tracta de ser amables, que se sentin com a casa i també «tranquil·litzar-los en cas d'accidents», va explicar Rotés. Amb frases com «tranquil» o «ara venen a buscar-vos els serveis mèdics», i mots relacionats amb els primers auxilis.

En total han estat tres setmanes d'aprenentatge i 16 hores de formació, que aquests pisters han realitzat un cop finalitzava la seva jornada laboral a les pistes. Rotés ja va avançar que no seran els únics, i que si durant la temporada queda demostrada la seva eficàcia en realitzaran més a d'altres treballadors.

Una mostra de la importància, cada vegada més destacada, del turisme rus. I de què bàsic és conèixer una mica la llengua dels que ens visiten per establir vincles amb tots ells. Perquè potser gràcies a un ?????? (hola) o a un ????? ?????????? (benvinguts) l'any vinent, quan hagin de triar on anar de vacances, recordin aquell petit país dels Pirineus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT