PUBLICITAT

El temps d'atur computarà per a les pensions de viudetat i orfandat

  • El grup parlamentari demòcrata calcula que les noves cobertures suposaran 1,8 milions de sobrecost
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xavier Montané i Sílvia Calvó expliquen, ahir, els canvis introduïts al projecte de modificació de la llei de la CASS. Foto: ÀLEX LARA

Les reformes urgents de la llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ja estan a punt per entrar al ple del Consell General i ser aprovades. El text que arribarà al ple, segurament el 29 de desembre, difereix del que va presentar el Govern. Entre altres, la vicepresidenta de la comissió legislativa de sanitat i medi ambient, la demòcrata Sílvia Calvó, va destacar que el temps que s'està inscrit al Servei d'Ocupació computarà per a les pensions de reversió –de viudetat i orfandat–, que «abans no».

Aquest no és l'únic canvi. També s'ha reduït de cinc a tres anys el temps de residència exigit per poder optar a la cobertura sanitària quan s'està a l'atur. A més, mentre el projecte de llei presentat pel Govern preveia que la revalorització de les prestacions no fos automàtica, el grup que li dóna suport al Consell General va esmenar el punt per suprimir la modificació proposada per l'Executiu per tal de tractar aquesta qüestió en el marc de les negociacions del pacte d'Estat. Segons va manifestar el president de la comissió, el també demòcrata Xavier Montané, els consellers socialdemòcrates hi estarien d'acord. La proposta del Govern pretenia la congelació de les prestacions a partir dels 1.000 euros i l'augment del 2% de les inferiors i el text que arribarà al ple del Consell General proposa congelar a partir dels 2.000 euros i aplicar l'IPC a les prestacions inferiors a aquest llindar.

Els demòcrates van defensar que la revalorització de les pensions i prestacions automàtica «no té sentit», ja que n'hi ha que mereixen ser congelades i d'altres que no. Però més enllà, consideren que hi ha diferents vies per establir les revaloritzacions i que aquest aspecte forma part d'un «debat ampli», en el que entraran d'altres temes. Per això es vol tractar la qüestió en el marc de la reforma profunda que es vol elaborar l'any vinent.

SOBRECOST D'1,8 MILIONS / L'excusa de la modificació de la llei de la CASS és donar la possibilitat de cobertura als aturats inscrits al Servei d'Ocupació, als estudiants majors de 25 anys i alleujar la cotització dels autònoms i treballadors per compte propi. El text preveu que els primers, per 90 euros al mes, es puguin beneficiar de la cobertura sanitària per ells i beneficiaris. En el cas dels estudiants, aquests hauran d'aportar 50 euros mensualment per gaudir de seguretat social. El règim especial per als autònoms suposarà una «millora» –rebaixa– d'uns 100 euros en la seva cotització, tal com va recordar Calvó.

I tot plegat –les tres «mesures que s'han de tirar endavant»– tindrà un «sobrecost» d'1,8 milions d'euros, va presentar els càlculs Montané. Una futura despesa que s'ha de «compensar», segons els demòcrates. Així justifiquen les retallades de les prestacions, que consideren que «darrera l'accentuació de les retallades» es vol «tapar» que el «principal» és donar aquesta cobertura, segons va exposar Calvó. Dit d'altra manera, i en boca de Montané, «les retallades són una visió esbiaixada del que es vol fer».

En aquest sentit, els responsables demòcrates de la comissió de sanitat van argumentar que les crítiques són «precipitades», sobretot en relació a la modificació del copagament. Els socialdemòcrates han presentat una reserva d'esmena en aquest punt. Montané va argumentar que «també pot afectar positivament», doncs també pot ser que hi hagi prestacions que tinguin una cobertura més àmplia de l'actual. Així, va justificar el suport al projecte del Govern per permetre'l «treballar en la proposta de copagament». A més, el projecte de llei «també corregeix situacions injustes», va comentar Calvó, que va posar per exemple el fet que en ocasions les prestacions de viudetat i orfandat suposaven uns ingressos majors que quan el familiar era viu.

Finalment, Montané va manifestar que «no acabaríem d'entendre un vot desfavorable», donat que es facilita la cobertura sanitària a tres col·lectius que fins ara o quedaven fora, o era desproporcionada la cotització.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT