PUBLICITAT

La preocupació per la davallada de turistes es trasllada a la ciutadania

  • En només un any s'ha triplicat el nombre de persones que citen el turisme com a gran problema del país
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

La davallada de turistes constant que està patint Andorra des de l'inici de la crisi econòmica ha estat motiu de preocupació per part d'empresaris i administracions. N'és un exemple l'augment considerable de la partida destinada a Turisme que consta al pressupost del Govern per l'any vinent per tal d'intentar reactivar el sector. Ara aquesta conscienciació s'ha estès també a la ciutadania. En un any el nombre de persones preocupades per la pèrdua de visitants s'ha més que triplicat.

El 15% de la població exposa el turisme com a gran problema del país, segons mostra l'Observatori del segon semestre del 2011 elaborat pel CRES. Fa un any només s'hi mostrava preocupat un 4%, i fa mig un 10%. D'aquesta manera aquest sector escala posicions en el rànquing dels principals problemes d'Andorra. Ocupa el quart lloc, només superat pels problemes per trobar feina, les polítiques socials, prestacions i pensions, i finalment l'economia. Si aquesta classificació s'elabora per temàtiques, tal i com ha fet el CRES, el grup economia, turisme i comerç se situa segon, amb un 32% de respostes.

Fent una aproximació més detallada, per nacionalitats són els andorrans els que es mostren més preocupats per aquest sector (el 22% del total). I per grups laborals, els que més van respondre més majoritàriament van ser els propietaris i directius, seguits dels treballadors del comerç i l'hostaleria, i finalment les mestresses de casa.

En resum, tal i com va voler fer constar el director del CRES, Joan Micó, les problemàtiques del país han variat els darrers anys, i allà on es responia majoritàriament com a aspectes que calia millorar l'excés de trànsit o l'habitatge car, ara hi ha preocupació per tot allò relacionat amb les conseqüències de la crisi: problemes per trobar feina, economia, turisme o condicions laborals. I la primera resposta és la que més preocupa a la ciutadania, concretament al 36%. En aquest sentit no hi ha hagut variacions respecte a l'anterior observatori, tot i que la seva progressió a l'alça ha estat espectacular. Només tres anys enrere la manca de feina només preocupava a l'1% de la població. Un augment similar ha viscut l'economia.

Pel que fa a la segona posició, polítiques socials, prestacions i pensions, ha viscut una progressió a l'alça més moderada.

les problemàtiques socials / Tornant a la classificació per temàtiques, per sota l'economia, turisme i comerç, hi trobem tot allò relacionat amb temes socials. Una quarta part de la població assegura que els principals problemes d'Andorra estan relacionats, per exemple, amb manca de guarderies o amb una sanitat no satisfactòria pels usuaris. La tercera posició l'ocupa la vida massa cara, que afecta aspectes com l'habitatge o els salaris, més baixos que el que exigeix el cost del dia a dia.

Finalment, la política andorrana preocupa al 9,3% de la població, sis punts menys que fa sis mesos. Ocupa la vuitena posició. Micó va justificar aquest canvi al fet que quan es va fer el primer Observatori s'estava en plena etapa de finalització de la legislatura del PS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT