PUBLICITAT

Montané diu que la pròrroga per a la llei del tabaquisme és per acotar els criteris dels espais de no fumadors

  • El conseller assegura que no hi ha divergències dins del Grup de DA
  • Calvó explica que les retallades a la CASS són per fer front al sobrecost que suposarà la cobertura als aturats i els estudiants
20122011-rpda
Els consellers demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó durant la roda de premsa. Foto: ÀLEX LARA.
El grup parlamentari demòcrata ha informat aquest dimarts que la demanda de pròrroga de termini per a la presentació d'esmenes a la proposició de llei del tabaquisme respon a la voluntat d'acotar els criteris per als espais de fumadors. Segons ha informat el president de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, Xavier Montané, la llei preveu espais per a fumadors però remet a un reglament que haurà de redactar el Govern, i des de la comissió s'ha cregut convenient deixar acotats els criteris a tenir en compte per "protegir el fumador passiu". Així, Montané assegura que no s'ha demanat la pròrroga per divergències dins del grup sinó per poder tractar la proposició de llei de manera més concreta.
Els consellers demòcrates Xavier Montané i Silvia Calvó han comparegut aquest dimarts per presentar les modificacions fetes en la comissió al projecte de llei de modificació de llei de la CASS, i per explicar perquè s'ha demanat una pròrroga al termini de presentació d'esmenes de la proposició de llei del tabaquisme.

El president de la comissió, Xavier Montané, ha assegurat que la pròrroga no s'ha demanat per divergències dins del grup sinó perquè "la proposició preveu que hi hagi espais per a fumadors però remet a un reglament que ha de redactar el Govern". Per això, la comissió ha considerat més adient deixar marcats alguns criteris a tenir en compte per poder enllestir el reglament, paral·lelament a l'aprovació de la llei.

Segons el conseller, no es tracta de deixar enllestit el reglament, però sí d'acotar algunes mesures a tenir en compte perquè "el fumador passiu estigui protegit". En tot cas, els consellers de DA han volgut deixar clar que tot i que la proposició de llei ja preveu que hi hagi espais per a fumadors, i que aquesta serà la línia que es mantindrà, "hi haurà un abans i un després de la llei" i no es farà perquè tot quedi igual.

D'altra banda, Montané apunta que "volem saber els recursos que el Govern té previst poder destinar a la inspecció i control de la llei".

D'altra banda, els consellers demòcrates han explicat com ha anat el treball en comissió per a la modificació de la Llei de la CASS. Sílvia Calvó ha recordat que les retallades que s'han hagut de fer són per poder fer front al sobrecost que suposarà poder donar cobertura als aturats i els estudiants majors de 25 anys, i poder rebaixar la cotització dels autònoms.

Calvó ha indicat que a la comissió s'han afegit dues modificacions importants al projecte de llei. La primera fa referència a la cotització dels aturats, que el projecte de llei preveu que puguin estar coberts els qui portin cinc anys de residència al país. Amb les modificacions a la comissió, es redueix aquest termini a tres anys.

L'altra modificació que ha aprovat la comissió és la referent a l'evolució de les prestacions de la CASS, que fins ara s'han anat augmentant en funció de l'IPC. El projecte de llei les desvinculava de l'IPC, i preveia que es poguessin regular per llei, però finalment la comissió ha considerat més adient que aquesta qüestió es tracti al Pacte d'Estat sobre la Seguretat Social. El president de la comissió, Xavier Montané, diu que el punt de vista del grup parlamentari és el mateix que el del Govern, que s'ha de desvincular, però han pensat que és millor fer-ho amb el consens del Pacte d'Estat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT