PUBLICITAT

El 71% de la població creu que la crisi encara no ha tocat fons

  • Més ciutadans prenen mesures per reduir despesa, a més de gastar menys, i un 20% té por de perdre la feina
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Micó presenta els resultats de l'Observatori, ahir. Foto: ANA / M.T.

La població andorrana és més pessimista que fa dos anys. Malgrat que la crisi ja fa temps que s'ha instal·lat al país, i malgrat la complicada situació que viuen actualment moltes famílies, la percepció és que la cosa encara anirà a pitjor. Fins a un 71% de la població assegura que la crisi a Andorra encara no ha tocat fons, segons mostren les dades de l'Observatori del CRES, que realitza bianualment. Fa dos anys, en fer-se la mateixa pregunta, va respondre a aquests pitjors auguris el 39% de la població.

En resum, gran part de la ciutadania és menys optimista en relació a una possible bonança econòmica. Només un 6% assegura que el pitjor de la crisi ja ha passat, mentre que un 15,% assegura que s'ha tocat fons a l'actualitat.

És probablement per aquest sentiment negatiu estès al país que també ha augmentat respecte la darrera enquesta sobre la crisi, del 2009, el nombre de persones que estan prenent mesures per reduir despeses. Fins a un 74% ha realitzat alguna mesura encarada a gastar menys, un 7% més que fa dos anys. I no només es tracta de més grup poblacional, sinó que també de més quantia econòmica. Tal i com va explicar el director del CRES, Joan Micó, totes aquestes persones que han reduït despeses també ho han fet en major mesura. Han reduït sobretot en oci (60%), en eliminar capricis com el tabac (46%), en gastar menys en roba i alimentació (44% i 31% respectivament) i intenten buscar llocs o marques amb preus més barats (un 25%). Micó també va destacar que un 16% assegura que ha reduït la despesa en transport, un 10% més que fa dos anys.

la por a l'acomiadament / Hi ha una sensació que també creix i que reflexa de la mateixa manera la situació delicada que es viu al sector empresarial. El 20% de la ciutadania assegura que té bastant o molta por de ser acomiadada els propers sis mesos. Aquest percentatge, en la darrera enquesta, era del 14%. La percepció actual és similar a la d'Espanya, va explicar Micó. A Europa només és superada per Grècia.

Malgrat la por a ser acomiadat, malgrat la certesa que això encara no s'ha acabat i malgrat gastar menys, queda el dubte de definir fins a quin punt tot es tracta d'una sensació fruit dels missatges negatius constants o d'una situació real. En ser preguntats directament si la crisi econòmica ha afectat a l'economia personal, respon afirmativament un 66% (majoritàriament provinents del sector de la construcció i propietaris). I fa dos anys eren el 63%. És a dir, «augmenta el percentatge», però no molt significativament, va explicar Micó.

També hi ha una altra hipòtesi que pren força per part del CRES, i és que tots els que podrien ajudar a engrandir aquest percentatge negatiu «han marxat del país» perquè s'han quedat sense feina.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT