PUBLICITAT

Rècord negatiu de població activa en relació als pensionistes

  • Andorra rebaixa dos punts la taxa de dependència en 5 anys i veu més propera la problemàtica dels països veïns
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns jubilats descansen a una plaça pública, aquest estiu Foto: EL PERIÒDIC

Des de l'inici de la crescuda demogràfica, mai abans a Andorra hi havia hagut tan pocs treballadors. I mai abans a Andorra hi havia hagut tants pensionistes, tanta població passiva. La conjunció d'aquestes dues tendències dóna com a resultat la taxa de dependència més baixa dels últims anys. I la problemàtica va més enllà, ja que la caiguda és més accelerada que la que s'està donant als països veïns.

La taxa de dependència és aquella que calcula la relació entre la població activa i la que no cotitza, dins la branca de jubilació. Les dades més recents de la Caixa Andorrana de la Seguretat situen la relació en 4,01. És a dir, quatre treballadors per cada beneficiari. Es tracta de la taxa més baixa assolida mai al país des que la CASS fa públiques aquestes xifres. Per no anar massa enllà, fa només cinc anys, l'any 2006, aquesta taxa se situava en gairebé 6. En resum, s'ha perdut dos punts de massa salarial en relació al total de població jubilada que no cotitza mensualment a la Seguretat Social.

Ja al 2006 la taxa va iniciar un descens constant, tot i que ha estat d'ençà l'inici de la crisi quan s'ha accelerat la caiguda. A principi del 2009 la taxa de dependència era de cinc, i a principis d'aquest any estava en 4,5. En menys d'un any ha caigut mig punt percentual. I tenint en compte que se segueixen perdent assalariats a la vegada que es guanyen pensionistes, sembla que això no s'atura.

Ja ho va advertir recentment el president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Josep Delgado. «Estem caient més ràpidament que la Unió Europea, amb tres anys ens hem deteriorat de manera important i ja estem a prop d'Espanya». Delgado ho va justificar sobretot per l'augment de les persones en edat de treballar que marxen del país després de perdre l'esperança de trobar una feina. I cara el futur «la nostra piràmide d'edat, que és molt fràgil, se seguirà deteriorant. Forma part de la fragilitat inherent propi país», va assegurar.

I és que a menys cotitzacions, menys diners per pagar les pensions, i encara menys diners percentualment si aquestes pensions van a l'alça. Conseqüència, la branca jubilació esgotada abans del previst: més tocant al 2020 que no al 2030, tal i com s'havia previst inicialment.

A L'ALÇADA DE L'OCDE / Delgado va alertar que a aquest ritme s'assolirien properament els nivells de taxa de dependència d'Espanya, que encara té una situació més preocupant. Segons un informe de l'OCDE, França també està pitjor que Andorra, amb una taxa del 3,5, la mateixa que també té els Estats Units. En canvi, ara mateix Andorra està exactament a la xifra mitjana dels països que integren l'OCDE. Aquesta mateixa entitat ha establert projeccions cara l'any 2050, que poden ser intuïtives pel cas andorrà: se situarà en el 2,1. És a dir, per cada pensionista, dos treballadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT