PUBLICITAT

Barceló proposa concerts «com el de Nadal, però tot el curs»

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un centenar i mig de músics van participar ahir al Concert de Nadal, al Centre de Congressos de la capital. Foto: ÀLEX LARA

Un centenar i mig de músics, entre l'ONCA i les sis corals convidades, van participar ahir en el tradicional concert de Nadal al Centre de Cogressos. Una cita obligada en el calendari que des del cas Metayer ha canviat de format –fins al 2009 era la vetllada de l'ONCA i el Cor Nacional– i que serveix ara per unir al mateix escenari i per un dia totes les corals infantils del país. Quasi totes, vaja, perquè ni l'any passat ni aquest hi han participat els Cantors Lliures. Per problemes d'agenda, oficialment. Però això, avui, no toca. Es tracta ara en canvi de glossar una iniciativa de la Fundació ONCA que, en paraules de Jordi Barceló, director de l'Escola de música de les Valls del Nord, «dóna els nens i nenes dels cors l'oportunitat de pujar a un escenari i cantar amb l'acompanyament d'una orquestra professional. Res a veure amb el que fan cada dia, a l'aula o a casa. Per no parlar de la solemnitat d'actuar no davant de quatre pares incondicionals, sinó d'un miler d'espectadors». Una experiència en molts casos iniciàtica i que els permet també descobrir, diu Barceló, que «no estan sols, que hi ha altres nens, d'altres escoles i d'altres parròquies que comparteixen la seva afició».

Arribat aquí, a Barceló se li escapa el corol·lari lògic de tantes bondats: que aquesta estupenda idea d'ajuntar tots els estudiants d'una mateixa disciplina musical –en aquest cas, el cant coral– tingués continuïtat més enllà del concert de Nadal. Ras i curt: «Que hi hagués concerts com aquest al llarg de tot el curs, i no només el desembre. Que formessin part del calendari acadèmic, i que es preparessin amb temps, especialment pel que fa al programa i les partitures». No proposa Barceló cap idea forassenyada, perquè com ell mateix recorda, les altres corals del país –les que no estan vinculades a escoles de música– ja programen periòdicament cantades conjuntes: «Només falta que les escoles ens hi posem». Ja es veurà si predica en el desert de les bones intencions o si la idea cau en terreny adobat. De moment, i pel que fa a la multitudinària vetllada d'ahir, hi van participar un centenar llarg de cantaires de l'Institut de música de la capital, de l'Escola de les Valls del Nord, de l'Escola del Comú d'Escaldes, del Trivium lauredià i de l'Escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp, així com els Petits Cantaires Lauredians. Es van anar succeint dalt de l'escenari, totes amb l'acompanyament orquestral de l'ONCA, i tots plegats van pujar a l'escenari en el cant comú final, sota la batuta d'Elisenda Carrasco, directora del Cor Nacional. Aquesta última, per cert, una formació que oficialment no aportava cap cantaire al concert. El comiat, amb el Desembre congelat i el Cant dels ocells. Com déu mana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT