PUBLICITAT

Nadal obert al 100%

  • La neu «canvia el panorama radicalment» a les pistes i fa necessaris els equipaments especials en algunes vies
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra, dos snowboarders es preparen per començar el primer descens, ahir a Pal. A la galeria, una operària treu la neu del carrer major d'Ordino, ahir Foto: ÀLEX LARA

Tot el país no, però gairebé. Andorra es va aixecar ahir blanca, sobretot on més falta feia: als dominis esquiables. Tant Grandvalira com Vallnord van acumular ahir un mínim de 10 centímetres de neu nova, que juntament amb les previsions d'acumular-ne un tant més i els canons treballant gairebé sense descans, fa que assegurin l'obertura total ja aquesta setmana i per tant per Nadal estiguin les estacions a màxim rendiment.

«El front deixarà gruixos importants de neu nova al domini, el que permetrà ampliar la superfície esquiable de cara als pròxims dies i encarar la setmana de Nadal amb els 205 quilòmetres oberts», assegurava en un comunicat Grandvalira. Pel seu cantó, el director general de Vallnord, Martí Rafel, es mostrava confiat de poder obrir tot el domini a principis de la setmana vinent. Malgrat que ahir Arcalís no va poder obrir pel vent, Rafel es mostrava content per l'arribada de la neu i manifestava que «ha canviat el panorama radicalment».

Però la neu també va arribar més avall. Des del matí queien flocs de neu a les parròquies centrals, i ho van al llarg de tot el dia amb intensitat variable. I si la neu es veia caure a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i fins i tot algun floc perdut a Sant Julià de Lòria, més amunt va quallar i va obligar a calçar equipaments especials els vehicles que volien circular per determinades vies del país i a fer treballar el servei de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX).

El COEX tenia el dispositiu preparat i la nevada va requerir la intervenció del 100% de la flota de màquines llevaneus, segons va informar l'ANA. Els vehicles saladora, per la seva banda, van distribuir unes 32 tones de sal per evitar el gel a la calçada des de l'inici de la nevada, al voltant de les 4 hores de la matinada. En coordinació, els agents de circulació es van desplaçar sobre els respectius terrenys i els serveis de treta de neu comunals van fer la seva tasca als nuclis urbans. A la vegada, la Policia va desplegar les patrulles. Tot i la neu, la fase groga no es va haver d'activar, doncs no hi va haver gaire afluència de vehicles i no es va generar cap col·lapse. Si hagués estat així, els policies s'haurien situat en punts de control acordats des de principis de novembre per revisar que els vehicles circulessin equipats adequadament.

Així, des d'aproximadament les 11.30 hores del matí era obligatori l'ús de cadenes, o altres equipaments especials, per circular per la carretera general 2 a partir de l'Aldosa de Canillo direcció el Pas de la Casa; per anar més amunt de Sornàs per la carretera general 3; en tota la carretera general 4 –és a dir, des de la sortida de la Massana mateix–; i també per passar el coll d'Ordino. Així mateix també eren necessaris els equipaments a la carretera RN-22 d'accés a França, i per creuar el Coll de Pimorent. A aquella mateixa hora es registraven lleus retencions de quatre quilòmetres d'entrada al país per la frontera del Riu Runer.

Cap a mitja tarda, als volts de les 18.30 hores, el requeriment d'equipaments especials per circular era més restringit. Tot i que a la carretera general 4 seguien sent necessaris des de la sortida de la Massana, segons informava el portal web de l'Agència de Mobilitat, per la carretera general 3 ja no es requerien fins a partir del Serrat. Similarment, a la carretera general 2 eren necessaris a partir d'Incles. Al vespre, però, es requerien els equipaments a partir d'Ordino i Canillo.

MÉS NEU DURANT LA SETMANA / Les previsions del servei meteorològic del Govern anuncien nevades al llarg de la setmana, amb temperatures que poden arribar als -10º de mínima demà i als 9º de màxima els dies següents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT