PUBLICITAT

Els habitants d'Escaldes paguen el doble d'impostos que els d'Ordino

  • Durant la darrera dècada la pressió fiscal ha crescut un 72%, amb un pic mitjà màxim l'any 2006
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

La ciutadania paga de mitjana als seus comuns 350 euros l'any en concepte d'impostos directes i indirectes. Però la xifra és únicament una mitja, i divergeix significativament si s'analitza parròquia per parròquia. Segons s'exposa a l'estudi El sistema de finançament dels comuns: anàlisi de situació i propostes d'actualització de millora que ha elaborat Xavier Sáez a demanda dels comuns, la parròquia escaldenca és la que exerceix una pressió fiscal més important als seus habitants. En concret, 452 euros l'any, una xifra que representa més del doble que el que paga un ordinenc, la parròquia amb menys pressió fiscal per càpita: 214 euros. La posició ordinenca contrasta amb el fet que es tracta d'una de les parròquies amb una despesa per habitant més important.

La ubicació capdavantera d'Escaldes, explica Sáez, ve donada pel «notable augment registrat l'any 2010 tant en el capítol d'impostos indirectes com en el d'indirectes, que contradiu amb la pauta general declinant apreciable en la resta de comuns». I és que tal i com s'aprecia al gràfic adjunt a partir de l'any 2006 les corporacions van iniciar un important descens de la pressió fiscal aplicada als seus ciutadans (del 25% de mitjana), a excepció d'Escaldes que la va augmentar. Fins l'any 2006, en canvi, la tendència va ser a una crescuda considerable, del 121% de mitjana. És a dir, en sis anys es va més que duplicar.

Tornant a l'actualitat, a més d'Escaldes també està per sobre de la mitja nacional de pressió fiscal Andorra la Vella, mentre que la resta de la parròquies se situa per sota. Canillo ha estat la parròquia que ha viscut una evolució més irregular i Encamp la que ha baixat més, ja que fa dos anys era la parròquia capdavantera en pressió fiscal. En total, durant la darrera dècada les administracions locals han augmentat la pressió fiscal un 72%.

La meitat dels ingressos, impostos / Els comuns, malgrat tenir una inversió en impostos indirectes i directes molt més baixa que a les corporacions locals dels països veïns, depenen de les recaptacions tributàries. La meitat dels seus ingressos totals parteix dels tributs als ciutadans. I partint de l'increment tributari de la darrera dècada, aquests ingressos han crescut un 33%. Al Comú d'Encamp és on els ingressos tributaris han viscut un creixement més considerable, del 96% en deu anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT