PUBLICITAT

Canillo té la dinàmica pressupostària més favorable

  • La suma dels 10 últims exercicis a la capital sumen 27 milions de dèficit
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

L'anàlisi de Sáez també dedica un apartat a avaluar com han evolucionat els resultats pressupostaris dels comuns. És a dir, com s'han tancat els exercicis, sense tenir en compte les operacions financeres. En termes generals, durant aquests darrers deu anys les corporacions han viscut un «desequilibri» entre els recursos obtinguts i les despeses. De totes elles, Canillo és la que, dins de tot, ha viscut una tendència «més favorable». En altres paraules, la que, fent balanç, ha aconseguit quadrar els seus pressupostos amb més superàvit.

Tal i com explica Sáez, en deu anys Canillo només va tancar en situació de dèficit el 2001 i el 2009. D'aquesta manera ha obtingut un balanç positiu de prop de 19 milions d'euros si s'agafen tots els pressupostos de la darrera dècada. En la mateixa situació, tot i que una mica per sota, se situa Encamp, que malgrat que va incórrer en una situació de dèficit en quatre dels deu exercicis, va aconseguir els altres sis un balanç positiu per una quantia neta superior, que donen un resultat de 12 milions. Escaldes i Ordino també clouen la dècada amb saldo positiu. En aquests dos casos, però, han tancat el mateix nombre d'anys en positiu que en negatiu.

La posició més desfavorable és per Andorra la Vella. Va tancar cinc exercicis amb saldo positiu, que sumen 6,9 milions, i cinc anys més amb dèficit, que sumen 34,2 milions. Resultat: un saldo negatiu de 27,3 milions d'euros. Més contingut, però també significatiu, han estat els dèficits acumulats de Sant Julià de Lòria i de la Massana.

L'economista vincula la posició que ocupa cada parròquia amb quina és la seva situació d'endeutament. Així, la capital és la que està endeutada per sobre de la resta, amb 61 milions d'euros, i Canillo i Ordino els que menys.

un esforç de tots els comuns / Però sigui quina sigui la corporació, malgrat haver tancat la dècada amb xifres altes o baixes, Sáez destaca «el notable esforç» de totes elles per anar cap a una situació d'equilibri des del 2009. Aquell any només Canillo i Encamp van registrar un resultat deficitari i el 2010 tots set comuns van tancar amb superàvit, amb un valor comprès entre un mínim de 0,7 milions d'euros a Sant Julià i un màxim de 5,2 a Escaldes. Tot apunta que aquest any la situació favorable es repetirà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT