PUBLICITAT

La primera nevada requereix el treball de tota la flota de llevaneus

  • La neu d'aquest dissabte ha afectat a tot el Principat, arribant a quallar a partir dels 1.100 metres
17122011-nevada
Un autobús a la carretera de sortida de la Massana en direcció a Arinsal, aquest migdia Foto: ÀLEX LARA
La primera nevada important de la temporada, que enguany s'ha fet esperar, ha requerit la intervenció del 100% de la flota de màquines llevaneus del servei de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX). Una part dels vehicles han començat a treballar des d'aquest divendres a la tarda per netejar les carreteres a les cotes més altes del país, i ja aquest dissabte al matí, moment en què la nevada s'ha extès fins a Andorra la Vella, s'ha desplegat el 100% de la fota. Enguany, el dispositiu de l'àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) consta de 28 conductors i 5 mecànics, 19 màquines llevaneu amb pala, 6 vehicles amb turbines o freses, i quatre vehicles 4x4 per distribuir la sal. Una de les novetats de la temporada és l'entrada en funcionament d'una nova sitja per emmagatzemar sal a Sant Julià de Lòria. D'altra banda, des de l'inici de la nevada, a les 4 hores de la matinada, els vehicles saladora han distribuït prop de 32 tones de sal per evitar gel a la calçada.

La nevada d'aquest dissabte ha afectat a tot el Principat, arribant a quallar a partir dels 1.100 metres, tot i es preveu que s'allargui durant el cap de setmana i que pugui baixar a qualsevol cota. Actualment, són necessaris els equipaments especials a la CG2 a partir de l'Aldosa de Canillo, a la CG3 a partir de Sornàs i a la CG4 a partir de la Massana. Per passar el Coll d'Ordino i per accedir a França i al Coll de Pimorent també calen equipaments especials.

El cap d'àrea del COEX, Jordi Garcia, ha explicatque un cop rebuda la previsió de nevades per part dels butlletins de Météo France i MeteoCat aquest divendres, es va activar el dispositiu de nevades i es va alertar el Servei de Policia, els Serveis de Circulació i els serveis de treta de neu del Govern, que neteja les carreteres generals i secundàries, i dels comuns, que s'encarreguen dels nuclis urbans. Un cop va començar a nevar, a mitja tarda d'aquest divendres, les màquines llevaneu van començar a sortir, cadascuna a la zona que té assignada, els agents de circulació es van desplaçar sobre el terreny i la Policia va començar a desplegar les patrulles. Tot i la neu, la fase groga no s'ha hagut d'activar ja que no hi ha hagut gaire afluència de vehicles i per tant no s'ha causat cap col·lapse. Si finalment s'hagués d'activar, els agents de Policia se situarien en punts de control per revisar que els vehicles vagin ben equipats, uns punts que es van consensuar durant les reunions de coordinació fetes a principis de novembre.

Els dotze homes que treballen actualment a la zona del Port d'Envalira, i que durant l'hivern fan vida, pràcticament per complet, al refugi del port, ja feia dies que esperaven la nevada, i aquest dissabte, finalment, han pogut sortir tots a netejar les carreteres. Els treballadors ja porten des de principis de novembre fent guàrdies al refugi i amb disponibilitat per estar alerta quan arribés la neu, però fins ara no havien hagut de fer gaires sortides.

Aquest dissabte, en canvi, les màquines no han parat quietes. La neu ha arribat de matinada, i fins al migdia, només a la zona del port s'havien fet ja uns quatre viatges amb dues màquines perquè estigués transitable. Un dels xofers que s'acostuma a dedicar a la zona del port, en Joan Sancliments, assegura que tot i que quan acaba la temporada ja estan cansats, ara tenien ganes que nevés.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT